Опасността от разрушаване на къщата на писателя Димитър Талев в

...
Опасността от разрушаване на къщата на писателя Димитър Талев в
Коментари Харесай

Кабинетът пак ще прави опит да откупи къщата на Димитър Талев

Опасността от разрушение на къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп докара до ненадейно оживление в служебния кабинет.

В сряда е извършено оперативно съвещание на държавното управление, на което Димитър Главчев е упълномощил на министъра на културата Найден Тодоров да " изследва опцията и започва процедурата за закупуване " на парцела в Северна Македония.

Това е второто сходно решение на Министерския съвет за последната една година, откакто депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков независимо стартира да събира дарения за откупуването на къщата.

Нито едната, нито другата самодейност към този момент дават резултат.

Според прессъобщението на кабинета - до момента държавната администрация не е подхванала " никакви съответни дейности " след решението от 2 юни 2023 година (още при Гълъб Донев). Тогава е обещано " кардинално единодушие " за пазаруване на постройката от българската страна. Министърът на културата е трябвало да приготви отчет за опцията за тази договорка, а министърът на външните работи - да му спомага посредством консулството в Битоля.

Няколко дни по-късно властта се смени. Министър на културата в кабинета " Денков " беше Кръстю Кръстев, а на външните работи - Мария Габриел.

Манол Пейков заяви преди дни, че до момента в който договарянията се бавят, част от фасадата и покрива на къщата са разрушени.

" Единият е тук, в България, и е обитаем с всевъзможни нападателни шовинисти и елементарни наивници от псевдопатриотични обединения, които място не могат да си намерят поради обстоятелството, че никой от тях не съумя да стори нищо за тази къща цели двайсет години, а аз – човек от демократичното пространство, което те по този начин ненавиждат – събрах пари за пазаруването й безусловно за седмица ", споделя той.

" Другият фронт е там, в Северна Македония – и се състои от македонстващи детайли, които (очевидно) се опасяват от всякаква българска интервенция на територията на страната им ", споделя още Пейков.

Той споделя по какъв начин юристът, с който е подготвял покупката, ненадейно е отказал да работи по проблема, а в продължение на месеци македонският клон на българска банка не му е разрешавал да открие банкова сметка.

" Най-накрая, до момента в който съм безусловно пред подписването на заключителен контракт и превеждане на парите за придобиване на парцела – посредством вандалско навлизане в къщата и разрушение на част от покрива и фасадата ", споделя още Пейков. Той декларира, че даже постройката да бъде срината от недоброжелатели, ще бъде възобновена в достоверен тип.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР