Българският износ през първо полугодие на 2022 г. расте в

...
Българският износ през първо полугодие на 2022 г. расте в
Коментари Харесай

България изнася рекордните 233% повече ток и горива

Българският експорт през първо полугодие на 2022 година пораства в стойност с 30,6% по отношение на този през първо полугодие на 2021 година и доближава 25,777 милиарда щ.д. Това демонстрира разбор на външната търговия на България през първото полугодие на 2022 година на Българската стопанска камара.

Източник на данните е International Trade Centre ITC Geneva, където се обработват данни от 233 страни с друга степен на пълнота. Това разрешава да се направи параленост с износа и вноса на другите страни.

Спрямо първо полугодие на 2020 година растежът е 73%. Най-голям е растежът при енергоносителите. Нарастването на износа за трети страни изпреварва растежа на износа за Европейски Съюз през 2022 по отношение на 2021 година Измежду водещите 10 пазара, максимален е растежът за Сърбия, следван от този за Испания, Италия, Нидерландия, Гърция и Румъния. През последните 5-6 години България реализира позитивен търговски баланс с Германия – най-важният ни търговски сътрудник, само че и една от най-конкурентоспособните стопански системи на света. Положителен баланс имаме с Румъния, Италия, Гърция, Франция, Испания, Сърбия. Износът ни за Алжир нараства над 8 пъти, напълно дължащ се на износа на пшеница. Износът за Гибралтар нараства съвсем 3 пъти – горива. Над 2 пъти пораства износът за Словения с водеща стока електрическа енергия и за Израел – горива.
 Ръст на българския експорт за Н1 на 2020, 2021 и 2022 година на водещите стокови групи Ръст на българския експорт за Н1 на 2020, 2021 и 2022 година на водещите стокови групи
Износът по глава 93 „ Оръжия и боеприпаси “ е единствено в направление „ Special categories “ и единствено на позиция 9307 „ Саби, мечове, щикове, копия и други хладни оръжия, техните елементи и ножници “. Според огледалните данни (деклариран импорт на други страни от България), износът ни за първото полугодие е за 250 благ. щ.д., от които за Полша 90%, следвана от Съединени американски щати и Германия.

„ За да добием визия до каква степен цените са повлияли на общата картина, умножихме количествата, изнесени през първо полугодие на 2022 година, по усреднени цени от първо полугодие на 2021 година Резултатът демонстрира, че за съвсем всички артикули износът в стойност би бил по-малко от заявения за 1Н-2022, а за 1/3 разликата е над 30%. Само за тези 26 артикули от таблицата износът по цени от 1Н-2021 би бил с 2,805 милиарда щ.д. по-малко. Или растежът на общия експорт би се намалил от 30,6% на 16%. Ако се прегледат всички артикули, при които има ценово повишаване, чакаме, че растежът на износа ще бъде под 10%. Това по никакъв начин не е малко на фона на протичащото се по света, само че не е мотив за еуфория и е единствено заслуга на самите компании, макар бизнес средата, създавана от непрестанно растящата администрация “, сподели Веселин Илиев от БКС.

Анализът демонстрира, че българският импорт през първо полугодие на 2022 година пораства с 32,2% по отношение на този през първо полугодие на 2021 година и доближава 28,958 милиарда щ.д. Спрямо първо полугодие на 2020 растежът е 82,1%. Нарастването на вноса от трети страни изпреварва растежа на вноса от Европейски Съюз. Най-голям е растежът от Русия и Украйна, следван от този от Турция и Гърция. Във водещите 20 артикули има няколко с растеж над 2 пъти: сурово слънчогледово масло, маслодаен слънчоглед, природен газ, амоняк, алуминий.

Вносът, измерен в стойност, изпреварва доста вноса в количество. Има едно изключение – вносът на маслодаен слънчоглед нараства над 3 пъти в стойност и съвсем 4 пъти в количество. Вносът на сурово слънчогледово масло нараства над 40 пъти, а вносът единствено през юни 2022 по отношение на юни 2021 е по-голям 72 пъти. Този растеж се дължи напълно на импорт от Украйна, откъдето няма традиция да реализираме импорт на сурово слънчогледово масло.

„ Предвид интереса в деловите кръгове, преглеждаме износа и вноса на природен газ през първо полугодие на 2022 година Като цяло, цените по експорт са по-високи от цените по импорт за един и същи месец приблизително с 2-5%. През месеца с най-активна търговия с Гърция – и експорт, и импорт, сме продавали природен газ на съседката ни на 2% по-висока цена, в сравнение с сме купували от нея. Аналогично преглеждаме и електрическата енергия. Цените по експорт още веднъж са по-високи от цените по импорт за един и същи месец приблизително с 15-18%. Цените за Сърбия, от която реализираме и експорт, и импорт, варират, като има месеци, в които сме изнасяли на по-ниска цена, в сравнение с сме внасяли от Сърбия, само че има месеци с назад съответствие на търговията “, сподели още Веселин Илиев.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР