Българският износ на услуги приближава 2.5 млрд. евро към май

...
Коментари Харесай

Износът на услуги приближава 2.5 млрд. евро, но остава под нивото от 2020

Българският експорт на услуги доближава 2.5 милиарда евро към май от началото на годината, демонстрират данните за платежния баланс на страната на Българската национална банка (БНБ). Сумата остава под регистрираните 2.7 милиарда през същия интервал на 2020 година, а по отношение на предкризисните равнища от 2019 година е забележим спад от 21%.

Междувременно директните задгранични вложения в страната доближават 281 млн. евро по предварителни данни на централната банка. Година по-рано сумата беше 616 млн. евро, само че двете цифри към момента са несравними, защото данните ще преминат през няколко проверки през идващите две години.
Износът на услуги изостава
Голямата разлика в износа на услуги в този момент по отношение на предкризисния интервал януари-май 2019 година е туристическият бранш. Тогава за български транспортни услуги и пътувания чужденци са платили 1.58 милиарда евро., а тази година сметката се свива до 987 млн. евро, което е съвсем без смяна по отношение на 2020 година, когато беше към 1 милиарда

Вносът на услуги също се свива по отношение на 2020 и 2019 година Като цяло чистият износ на услуги е позитивен - малко над 1 милиарда евро през януари-май тази година при малко над 1.1 милиарда през предходните две.

Износът на артикули обаче се възвръща с растеж от 20.9% по отношение на сумата към май 2020 година, до общо 13.3 милиарда евро. Вносът на артикули се усилва с 24% до 14.2 милиарда, като по този начин комерсиалното салдо остава негативно.

Сметката за първичния приход, където влизат чистите приходи от дивиденти и парите на краткотрайно работещите отвън страната, е на минус 689 млн. евро към май, като той се свива с към 200 млн. евро по отношение на същия интервал на 2020 година При вторичния приход, където са включени европейските средства и парите от емигранти, чистата сума се задържа на 466 млн. евро - съвсем без смяна на годишна база.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР