Българският институт INSAIT направи исторически пробив с 16 статии на

...
Българският институт INSAIT направи исторически пробив с 16 статии на
Коментари Харесай

INSAIT с нов пробив: България влезе в европейския топ 10 на най-авторитетния форум за изкуствен интелект в света

Българският институт INSAIT направи исторически пробив с 16 публикации на конференцията CVPR - най-цитираният конгрес за изкуствен интелект и компютърно зрение в света. Този триумф е невиждан за страната ни в тази сфера и ни подрежда в топ 10 в Европа.

България има сумарно повече публикации от всички страни в Източна Европа взети дружно. INSAIT изпреварва и всеки един университет от страни като Израел, Холандия, Финландия, Австрия, Дания, Естония, Норвегия, Швеция, Испания, Италия и други.

Чрез INSAIT към Софийския университет „ Св. Климент Охридски ", за първи път от 40 години учени от българска институция разгласяват публикации на този конгрес. CVPR (хирш-5, показател 422) е както най-авторитетният конгрес в региона на изкуствения разсъдък в света, по този начин и на четвърто място измежду всички научни конгреси наред с Nature, The New England Journal of Medicine и Science.

Статиите от INSAIT включват 6 стратегически посоки като изкуствен интелект за схващане на човешки придвижвания, изкуствен интелект, който схваща видео, фотоси и текст по едно и също време, самостоятелно шофиране, генеративен AI, квантови калкулации за изкуствен интелект, изкуствен интелект за крайни устройства и други.

За INSAIT

Институтът INSAIT към Софийския университет „ Св. Климент Охридски " има стратегическата цел да трансформира България във водещ център за проучвания и нововъведения в региона на информатиката и изкуствения разсъдък. Само преди месец институтът стана част от ELLIS - водещата европейска самодейност за изкуствен интелект. С това България стана първата страна в Източна Европа, която влиза в мрежата, където членуват Оксфорд, Кембридж, Макс-Планк и други.

Пресцентър на МОН

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР