Българският институт INSAIT е избран за лидер на една от

...
Българският институт INSAIT е избран за лидер на една от
Коментари Харесай

МОН: Български институт ще води инициатива за изкуствен интелект

Българският институт INSAIT е определен за водач на една от петте работни групи в плана dAIEDGE , оповестиха от Министерството на образаванието /МОН/. Това e основна самодейност на Европейския съюз за развиване и внедряване на изкуствения разсъдък с фокус върху крайни и периферни устройства /Edge AI/.

Проектът включва 37 водещи университети , компании и организации от 16 страни. България е показана от Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии /INSAIT/ към Софийския университет “Св. Климент Охридски ” и дружно с Гърция са единствените източноевропейски страни, участващи в консорциума.

Проф. Люк Ван Гуул , който се причисли към екипа на INSAIT през 2022 година, ще управлява работната група по плана, отдадена на компютърното зрение и развиването на логаритми и способи за устройства с лимитирани запаси . Той е един от водещите международни учени в компютърните науки и пионер в компютърното зрение и изкуствения разсъдък.

dAIEDGE се управлява от Немския проучвателен център за изкуствен интелект /DFKI/, а участници са водещи европейски научни и индустриални водачи като ETH Zürich, Фрауенхофер, ST Microelectronics, Немският аерокосмически център, IMEC и други. dAIEDGE сплотява специалисти по изкуствен интелект, вградени компютърни системи, микропроцесори, разпределен хардуер и програмен продукт, компютърни науки и инженерство.

Edge AI съставлява изкуствен интелект , при който изчисленията се правят директно до потребителя в края на мрежата – в устройства във физическия свят, покрай мястото, където се намират данните, а не в далечен център за данни /както е сега в сървър или друго/. Чрез съчетание на паралелните калкулации (Еdge computing) с изкуствения разсъдък /Edge AI/, устройствата могат да вземат бързи решения /за няколко милисекунди/, като обработват данни непосредствено при източника – елиминирайки несигурни мрежови връзки, огромно закъснение, несъразмерна енергийна консумация и разноски за предаване. Развитието на Еdge AI ще откри необятно приложение в разнообразни промишлености и области като, самостоятелни коли и интелигентни транспортни системи, умни градове, роботика, земеделие, произвеждане, опазване на здравето, защита и други
dAIEDGE се финансира по рамковата стратегия на Европейския съюз в региона на научните проучвания и нововъведенията „ Хоризонт Европа “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР