Българският икономист Кристалина Георгиева бе одобрена за нов управляващ директор

...
Българският икономист Кристалина Георгиева бе одобрена за нов управляващ директор
Коментари Харесай

Избраха Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ

Българският икономист Кристалина Георгиева бе утвърдена за нов ръководещ шеф на Международния валутен фонд (МВФ), предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция. Към момента тя е основен изпълнителен шеф на Световната банка.

Георгиева бе определена през днешния ден от изпълнителния съвет на МВФ за идващ началник на Фонда. Тя наследява на поста Кристин Лагард, която се отдръпна, с цел да поеме управлението на Европейската централна банка. Българката става първият представител на страна с нововъзникваща пазарна стопанска система отпред на институцията.

МВФ, в който членуват 189 страни, е международният заемодател " от последна инстанция ", предоставящ незабавни заеми на страни, изправени пред финансова рецесия.

Георгиева поема управлението на организацията, в миг когато световната стопанска система се забавя, а двете най-големи стопански системи в света - Съединени американски щати и Китай, водят ескалираща комерсиална война, отбелязва Асошиейтед прес.

Изпълнителният съвет на МВФ изслуша нощес Георгиева, която бе единствен претендент за поста.

Преди да бъде назначена в Световната банка, Георгиева заемаше високопоставени постове в Европейската комисия, измежду които еврокомисар за бюджета. Тя има задълбочени знания за страните с нововъзникващи пазарни стопански системи, работили със Световната банка.

МВФ промени устава си в частта за възрастовото ограничаване, което беше в действие за претендента за поста ръководещ шеф, тъй че кандидатурата на госпожа Георгиева, която навърши 66 години на 13 август, да бъде годна.

От 1951 година регламентът на Фонда забраняваше определянето на претендент на възраст 65 години или повече за този пост и не допускаше титулярът на поста да извършва функционалностите си след навършването на 70 години.

Георгиева бе избрана като претендент на Европейски Съюз за началник на МВФ на 2 август.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР