Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и

...
Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и
Коментари Харесай

Радев към патриарх Кирил: Признателни сме към паметта на всеки руски воин, сражавал се за българската свобода


Българският и съветският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и огромен принос за това имат Българската православна черква и Руската православна черква – още от делото на Светите братя Кирил и Методий и преместването на славянската книжовност в Русия. “ Това съобщи президентът Румен Радев, който беседва на „ Дондуков “ 2 през днешния ден с Негово Светейшество Кирил, патриарх на Москова и на цяла Русия. В срещата взе участие и Негово светейшество Българският патриарх Неофит, оповестиха от прессекретариата на президента.

„ Убеден съм, че със своето дело православните църкви на двете страни ще продължат да способстват за нашето културно и духовно доближаване “, съобщи още президентът. През последните години в Русия са издигнати хиляди православни църкви и манастири, а Руската православна черква развива дейна обществена активност, ориентирана и към младежите, уточни патриарх Кирил.

Държавният глава цени високо присъединяване на съветския патриарх в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Освобождението на България и акцентира, че народът ни пази загатна за Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година и България почита паметта на воините, починали за нейното избавление. „ Така както църквата се бори за душата на всеки човек, по този начин и ние сме признателни към паметта на всеки боец, сражавал се в съветската войска под знамената на император Александър II и умрял за българската независимост, без значение от неговата народност “, акцентира Румен Радев.

Патриарх Кирил оцени високо ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 година „ Паметта за героичната битка на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите нации. И по тази причина бих желал да помоля и Вас и българските институции да съхраняват тази памет, без значение от политическата обстановка “, съобщи патриарх Кирил. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР