Българският хелзинкски комитет (БХК) връчи голямата си награда за принос

...
Българският хелзинкски комитет (БХК) връчи голямата си награда за принос
Коментари Харесай

Майките на деца с увреждания с приз `Човек на годината`, плакетът им изчезна

Българският хелзинкски комитет (БХК) връчи огромната си премия за принос към правата на индивида " Човек на годината " на родителите от самодейността " Системата ни убива ". 

Присъденият приз обаче е липсващ безследно, заяви дългогодишната журналистка Надежда Цекулова, която стана част от екипа на БХК.

" Снощи научих, че връченият за огромната премия " Човек на годината " 2018г. плакет е минал от ръцете на едно момче с увреждане в ръцете на една жена, и след това - неизвестно за какво - не се е върнал ", написа във Facebook обява Цекулова. " Ужасно ме е позор от събитието, което предизвика този коментар, и откровено се надявам да е плод на неразбирателство. Но за край желая да ви споделя, че съгласно мен може да бъде направен авариен плакет, само че няма по какъв начин да бъде направено аварийно достолепие ", добави тя.

Традиционните награди бяха връчени в Международния ден за правата на индивида – 10-и декември. Деветчленното жури присъди огромния приз на протестиращите родители на лица с увреждания. " Това бе най-масовата правозащитна акция в България през последните години, която реализира значими политически резултати ", сподели Красимир Кънев, ръководител на журито, връчвайки премията " Човек на годината " 2018 на протестиращите родители на деца с увреждания.

Активните родители се борят за цялостна смяна в метода, по който страната откликва на характерните потребности на хората с увреждания, от съвсем 10 години. През 2018 година те проведоха мрежа от протестни палаткови лагери в доста български градове под мотото " Системата ни убива ", участваха в работни групи, срещи и полемики с виновни институции.

В резултат на напъните им, Народното събрание одобри законодателни промени, които сложиха началото на обществена промяна. Дейността им продължава със основаването на Гражданска самодейност под името " Системата ни убива всички " и интензивност за промяна в системата на ТЕЛК. 

Освен огромната премия " Човек на годината " журито дефинира и една обединена, подгласна премия, както и шест специфични награди. Обединената премия беше присъдена на Български фонд за дамите и клуб " Не си сам/а "  за систематичните си старания в битката против насилието и стандартите, учредени на пола.

Интернет порталът Loveguide получи наградата „ Вдъхновение на годината “ за застъпничеството си за правата на децата и младежите в България посредством здравно и полово обучение, и предварителна защита на половото принуждение.

Фондацията " Дивите животни " и организацията за отбрана на животните " Четири лапи " завоюваха премията " Застъпници на годината " за спасяването на лъвчетата Масуд и Терез, родени в разградския зоопарк, както и за продължаващите грижи за останалите в зоопарка животни.

Отличието " Журналист на годината " отиде при проверяващия публицист Димитър Стоянов за напъните му за одобряване свободата на словото и разкритие на непозволени дейности на органите на реда.

Призът " Активисти на годината " журито присъди на Младежка ЛГБТ организация " Действие ", фондация " Ресурсен център – Билитис " и фондация GLAS за взаимната им работа по отварянето на Rainbow Hub – първият общностен ЛГБТИ център в България, както и за инициирането на онлайн петиция за признание на еднополовите бракове, събрала към този момент 5000 гласа.

Андриан Христов, шеф на учебното заведение в с. Иваново край Харманли, получи оценката в категория " Постоянство и смелост " за сполучливата и продължаваща интеграция на деца-бежанци и напъните за отбрана на правото им на обучение. Историята на първите ученици-бежанци в с. Иваново можете да видите тук.

В категория " Доблест на годината " премията завоюва Национална гражданска самодейност 7000 за акцията за анулация на запрещението и въвеждането на подкрепеното взимане на решение, запазващо достолепието и правата на хората с интелектуални усложнения и психично-здравни проблеми.

Журито прегледа общо 41 номинации. Те бяха селектирани съгласно авансово оповестените критерии за допустимост на номинацията измежду още по-голям брой номинирани персони и организации.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР