Българският Гергьовден, турският Хъдрелез и ромският ритуал Какава ще обединят

...
Българският Гергьовден, турският Хъдрелез и ромският ритуал Какава ще обединят
Коментари Харесай

Честваме заедно Гергьовден, Хъдрелез и Какава

Българският Гергьовден, турският Хъдрелез и ромският обред Какава ще обединят Пролетни тържества, проведени от турското консулство под тепетата. Идеята е те да срещнат всички общности, които по присъщ собствен метод празнуват майския празник.

Началото е в петък, когато на площада край Джумаята ще бъдат подредени пана с към 30 фотоса от разнообразни фестивали, които се организират по това време на годината в разнообразни елементи на южната ни съседка. Фотообективът е запечатал подиуми от одринските пехливански битки, детски празници, фестивал на черешата. Същата вечер в брачен салон „ Великолепният ” в „ Столипиново ” ще има пролетен концерт с балканска музика, група за ромски танци и фолклорна групировка от Кърджали.

В съботния ден пък програмата се придвижва в регион „ Северен ”, където ще стартира с предпразнично разчистване на региона. След това ще има възстановка на обичая мартуфал, който се прави повече от 50 години в ромската и турската общественост. Традицията е той да се прави на Гергьовден, когато рано сутринта се върви на реката, къса се зеленина и с водата се прави ритуално измиване на лицето на здраве. В гребната вода се пускат „ нишани ”, а след изтеглянето им се вършат наричания с поетични пожелания. В това алегорично гадаене на бъдещето ще се включат 30 девойки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР