Българският газопреносен оператор Булгартрансгаз ЕАД и операторът на газопреносната система

...
Българският газопреносен оператор Булгартрансгаз ЕАД и операторът на газопреносната система
Коментари Харесай

Подписаха споразумение за междусистемно свързване на интерконектора България-Сърбия

Българският газопреносен оператор " Булгартрансгаз " ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Сърбия " Transportgas Srbija " d.o.o. подписаха съглашение за междусистемно свързване за новата точка Калотина/Димитровград, която се основава с интерконектора България-Сърбия (IBS) . Това оповестиха от " Булгартрансгаз ".

Документът бе подписан от изпълнителния шеф на Булгартрансгаз Владимир Малинов и шефа на Transportgas Srbija Зоран Йовчич.

Малинов акцентира, че потенциалът на IP Калотина/Димитровград е 1.8 милиарда м3 годишно с опция за реверсивен поток. Усилията на Булгартрансгаз за възстановяване на междусистемната съгласуваност със прилежащите страни и обезпечаването на достъп до разнородни източници на газ от надеждни източници, в това число и полутечен през терминала в Александруполис, са от голяма важност за целия район, добави той.

По думите му подписването на съглашението за междусистемно свързване за IP Калотина/Димитровград е още една стъпка към по-добра интеграция на енергийните пазари и задълбочаване на енергийното и икономическото съдействие сред двете страни. Благодарение на IBS България получава достъп до източници на газ от Западна Европа по нов маршрут, а Сърбия до терминалите за полутечен природен газ и други различни източници в района.

Като част от предпочитаните планове за Европа, връзката България-Сърбия е приета за основна инфраструктура, която ще има забележителен принос за възстановяване на енергийната съгласуваност. Европейска комисия регистрира приносът на плана за реализиране на общите цели на страните от Европейски Съюз, а точно налична, сигурна и устойчива сила за всички жители, а в по-дългосрочен проект и декарбонизация на стопанската система. По линия на Механизма за Свързване на Европа планът получи финансиране в размер на 28 млн. евро, както и 2,8 млн. евро по ОПИК.
 Депутатите на две четения ратифицираха газовата връзка сред България и Сърбия
Депутатите на две четения ратифицираха газовата връзка сред България и Сърбия

Вчера президентите Радев и Вучич направиха и първа копка на българска територия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР