Българският футболен съюз и световният лидер в анализирането и лансирането

...
Българският футболен съюз и световният лидер в анализирането и лансирането
Коментари Харесай

Съмнителните мачове с цел печалба от тото в БГ паднали от 53 на един

Българският футболен съюз и международният водач в анализирането и лансирането на спортни данни и цифрово наличие – Sportradar подписаха през днешния ден контракт за партньорство. Президентът Борислав Михайлов и Александрос Геронтикос - шеф продажби за Югоизточна Европа на компанията сложиха подписите си под договора за съдействие на публична гала в Националната футболна база " Бояна ".

На събитието участваха заместник-изпълнителният шеф на БФС Павел Колев, основният секретар на министерството на младежта и спорта Асен Марков и офицерът по честността в БФС Марио Костурков.

Компанията Sportradar е главен сътрудник на ФИФА, УЕФА и на близо 70 спортни федерации, както и национални институции и дава неповторима система за мониторинг на съмнителни залози по целия свят и разпознава подозрителни действия и нередности в тази област, за битка против предварителното уговаряне на мачове и запазването престижа на футбола и спорта.

" За нас е наслаждение да сме тук в София. Нашата компания съществува от 2001-а година. Проверяваме повече от 280 хиляди мача по целия свят в границите на 12 месеца в 17 разнообразни типа спорт. Нашата работа във връзка с битката с корупцията и уредените мачове се състои в четири направления- мониторинг и събиране на информация, струпване на база данни, просветителна активност и съвещания, съобщи Александрос Геронтикос.

Той разгласи, че следва подготвянето на график с лекционни курсове за футболистите от тимовете от Първа и Втора професионална лига. От сезон 2008/2009 до декември 2017-а година Sportradar е разкрил 3503 мача, в които е имало съображение да се счита, че е налична операция. В 213 от тези мачове се е стигнало до санкции от спортните федерации, а в 24 проблема е провокирано деяние от страна на прокуратурата и съда.

" Готови сме да стартираме с лекциите на професионалните футболни тимове, защото от 6 месеца се приготвяме за България. Имаме извънредно огромна база данни и тя ще бъде употребена, с цел да се покажат заплахите. Ще създадем и един семинар за съдиите, защото те са значима част от футболната игра ", добави шефът продажби на компанията за Югоизточна Европа.

" Никой не споделя, че ще изкореним това събитие. Но каним сътрудник, който има опит и благоприятни условия да помогне. Лекциите, просветителната стратегия са част от битката ни с уредените мачове. Така че се прави нещо в тази тенденция. Другият проблем е, че системата в България не е задоволително ефикасна. Престъплението против спорта в частта му уредени мачове беше криминализирано и вкарано в Наказателния кодекс и с помощта на БФС. Другият факт е, че способените органи нямат доста лостове за деяние, изясни заместник-изпълнителният шеф на БФС Павел Колев.

От началото на сезона в българските шампионати за сезона в Първа лига, Втора лига и Елитната юношеска група до 19 години един мач е попаднал под съмнение, че е манипулиран в интерес на облага от
залагания.

" Мачът е възложен на разнообразни органи, които могат да подхващат законни стъпки за налагане на санкции. Няма по какъв начин да ви кажа в този момент кой е мача. Но в случай че се стигне до процедура и санкции, ще го научите, сподели офицерът по честността към БФС Марио Костурков.

Той добави, че от 2014-а година, когато е поел поста все още тези случаи за сигнали от УЕФА и Sportradar, касаещи българското състезание, последователно понижават. " Тогава бяха в границите на 53 или пък 47 мача на сезон, а в този момент са много, много по-малко. Имаме ясна наклонност към понижаване. От 2009-а година насам Наказателният кодекс третира казуса. Имаме условни присъди, може би хората стартират да си дават сметка, че в случай че се занимават с такива феномени негативите ще бъдат доста повече от възможните им облаги. Смятам, че в бъдеще закононарушенията против спорта ще бъдат наказвани доста по-строго ", добави Костурков.
" Българският футболен съюз е единствената спортна федерация, която има зает човек, занимаващ се с това грозно събитие - уредените мачове за облага от
залагания. Именно по тази причина приготвяме платформа, в която да обхванем всички спортове, изключително игрите, сподели от своя страна основният секретар на министерството на младежта и спорта Асен Марков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР