Българският футбол, поне до кризата с COVID-19, беше притегателна сила

...
Българският футбол, поне до кризата с COVID-19, беше притегателна сила
Коментари Харесай

Ел Пистолеро, Лудия и синът на Джордж Уеа - каква екзотика!

Българският футбол, най-малко до рецесията с COVID-19, беше притегателна мощ за играчи от цялото земно кълбо. По родните терени са се подвизавали футболисти от 109 страни! Някои от тях оставиха значима следа в шампионата ни, други пък попаднаха в графата " ментета ".

И с право!

Каквото и да си приказваме обаче, страната ни е парадайс за всевъзможни сътрудници, които с лекост да пласират недотам качествената си футболна стока. От това естествено страдат нашите гении, поради които след това се чудим за какво нямаме и добър народен тим, да вземем за пример!

Но да оставим безконечните размисли на страна и да си спомним за част от най-екзотичните играчи, обличали екипите на родни клубове.
 Топ 10 на най-младите дебютанти в Първа лига
Топ 10 на най-младите дебютанти в Първа лига

Очаквахте ли тъкмо тези имена в класацията?

ТОМИ ЮРИЧ (АВСТРАЛИЯ)

Страна толкоз надалеч от нас, само че въпреки всичко с един горделив собствен представител в Първа лига. Става въпрос за Томи Юрич, който и сега играе за ЦСКА. Към края на миналата година облече екипа на " алените ", само че контузиите и неналичието на сработка с неговите съотборници към този миг не му разрешават да развие качествата си на " Армията ". Предстои да разберем дали ще получи още малко време от Милош Крушчич и треньорския щаб, или ще бъде освободен.
 Снимка 440245
Източник:

ЕМИН ГУЛИЕВ (АЗЕРБАЙДЖАН)

През сезон 2000/2001 година от Литекс започнаха забавен трансферен ход, откакто се укрепиха с обещаващия национал на Азербайджан - Емин Гулиев. Халфът пристигна чартърен от Капаз (Гянджа), само че изигра единствено три мача за " оранжевите ". След това бе време да опита шанса си и в Черно море, но също без никакъв триумф. Така българската му авантюра завършва, а до края на кариерата си, той се опитва още един път в чужбина - записва 6 мача в съветския Алания.

ФЕЙСАЛ ШАЙЕСТЕ (АФГАНИСТАН)

Да, и афганистанец е " бродирал " по терените на Първа лига. През 2013 година мина за малко през Етър, когато " виолетовите " бяха ужасяваща пасмина от чужденци, водени от турски треньор и падащи в съвсем всеки собствен мач. Все отново, атакуващият халф, роден в Кабул, изигра 10 мача за " болярите ", като даже съумя да означи и един гол. И сега е национал на родината си, като има записани цели 36 мача.
 Скарани с гола
Скарани с гола

Футболистите в шампионата ни с най-вече мачове без маркирано попадение

БУРКИНА ФАСО (Исуф Уатара, Хабиб Бамого)

Буркина Фасо е страна в Западна Африка. Столицата е Уагадугу. Няма изход на море, само че магията на футболния бизнес оказва помощ на двама играчи от тази страна да поритат топка у нас. Първият от тях беше Исуф Уатара през сезон 2012/2013. Едно от трансферните открития на Димитър Димитров - Херо, който по това време бе построил много мощен отбор на Черноморец (Бургас). Изигра 25 мача за " акулите ", в които означи 4 гола. По същото време в Ботев пък дойде Хабиб Бамого. Играч със страхотна визитка. Преди това беше играл за Марсилия, Селта, Ница, Монпелие...На " Колежа " обаче не откри себе си и избяга с идването на финансовата рецесия при пловдивчани.
 Снимка 476904
Източник:

ГВАДЕЛУПА (Грегори Гендри, Кевин Малпон)

С оглед на по-нататъшното развиване на футболните им кариери е много тъпо, че въобще са получили късмет за изява у нас. Грегори Жандре беше притеглен в клуба през лятото на 2012 година по гледище на треньора на тима Цанко Цветанов. Националът на Гваделупа взе присъединяване в четири срещи на " болярите " в " А " група, само че не съумя да се разпише в тях. След това бива изпъден от клуба. Кевин Малпон при започване на предходната година подписа с интернационалната дружинка на Верея, само че даже не записа и формален дуел. В момента играе за нискоразреден френски отбор с красивото име ФК Версай.

ИВАН БОЛАДО (ЕКВАТОРИАЛНА ГВИНЕЯ)

Една от многото трансферни издънки на ЦСКА. В края на февруари 2012 година, нападателят разтрогва контракта си с испанския Картахена и на 2 март е показан като състезател на " армейците ". Изибра да играе с фланелка с №9 на гърба си. Още в първия си мач обаче получава контузия и не се появява до края на сезона. През май към този момент е освободен от клуба. Преди няколко месеца публично постави завършек на кариерата си, въпреки да е единствено на 30 години.
 Иван Боладо отново се натисна за ЦСКА
Иван Боладо отново се натисна за ЦСКА

" Те са същински европейски гранд "

РЕНДИ СИНГХ (ИНДИЯ)

През февруари, 2015 година, ЦСКА изненадващо притегли чартърен известния в Индия футболист Ренди Сингх. Въпросният, който тогава е на 35 година, дойде от Керала Бластърс, а в идването му на " Армията " се търсеше рекламен трик за извличане на известност в многолюдната страна. Планът на тогавашните управници обаче не сработи, а Сингх по този начин и не изигра мач за " алените ".
 Снимка 476905
Източник:

ОСАМА РАШИД (ИРАК)

През лятото на 2016 година медиите се забавлявахме с трансферната вест " Осама от Ирак подписа с Локо (Пд) ". " Смърфовете " се трансфораха в новатори, защото това беше първия състезател от размирната страна в нашия шампионат. В него имаше много футболни качества, само че изигра единствено 8 мача за пловдивчани. Все отново не остана капо и осъществя едно попадение. Оттам насетне кариерата му продължи в Португалия, където и до през днешния ден играе за Санта Клара.

ДЖОРДЖ УЕА -младши (ЛИБЕРИЯ)

Калиакра бе за малко във футболния ни хайлайф, само че остана в историята с привличането на Джордж Уеа - младши. Преди това той се опитва и в Светкавица, само че ситуацията в Търговище не му се понрави. Синът на великия либерийски нападател даде повече изявленията, в сравнение с да допре топката...
 Снимка 476906
Източник:

КЕВИН БРУ (МАВРИЦИЙ)

Един от трансферните кошмари на Левски. Футболистът от Мавриций пристигна със сериозна визитка и всички чакаха, че ще се трансформира в главен състезател. Въпросният обаче започва ужасяващо кариерата си на " Герена " като бе част от срама против Иртиш (Павлодар). След това влезе и в спор с почитателите, което предначерта и ориста му в столичния гранд. Изненадващо обаче, Бру имаше напредък в изявите си след Левски, като изигра редица мощни мачове за британския Ипсуич.
 Снимка 294267
Източник:

КОЛИН БРОКС (МОНСЕРАТ)

Ексцентричен вратар, който изигра няколко мача за Монтана през 2017 година. Тогава клубът бе подхванал странната тактика да залага напълно на задгранични футболисти. Стражът от Монсерат имаше и няколко хубави мига на " Огоста ", само че се сля с цялата сивота и незначителност, която лъхаше от тима през този интервал.

ВИКТОР ХЕЛУ (НАМИБИЯ)

Намибиецът Виктор Хелу изненадващо за всички опита шанса си в Локо (София). Екзотиката от наличието му в кв. " Надежда " беше сериозна, само че въпросният нямаше нужните футболни качества, посредством които да се потвърди при " червено-черните ".
 Стари, но лачени!
Стари, но лачени!

ТОП 10 на най-възрастните голмайстори в елита

ХОСЕ ГАРСЕС (ПАНАМА)

В ЦСКА се подвизаваше нюанс от Панама с име Хосе Гарсес, който се снима при представянето му като нов състезател на " Армията " с два револвера пред гърдите. Често размотаваше тогавашното управление, по всевъзможни аргументи. Култовият " Ел Пистолеро " непроменяемо бе част от интериора в нощните заведения из Студентски град, даже и с патериците скоро след интервенцията на скъсаните му връзки....

С " алените " той завоюва шампионската купа на България през 2008 година, като за 14 мача в " А " група вкара 3 гола

След престоя си в ЦСКА, влезе в пандиза! Той бе наказан, откакто простреля конкурент при кавга..
 Натопиха ЦСКА пред ФИФА поради Хосе Гарсес
Натопиха ЦСКА пред ФИФА поради Хосе Гарсес

Мениджърът на панамеца Луис Фелипе Росо му търсел нов тим

ХЕАН ДЕСА (ПЕРУ)

Още една " луда глава ", от която обаче си изпатиха левскарите. Дойде на " Герена " през 2016 година и несъмнено имаше качества. За жал обаче бе извънредно капризен. Правеше каквото си желае. Не зачиташе треньора или тактическите му инструкции. Да не приказваме и за дисциплината. Отделно на това имаше проблеми с властта в родината си, защото беше упрекван, че е пребивал бременната си другарка. Така в един прекрасен ден Деса избяга от Левски и повече никой не чу за него. Логично " сините " го дадоха на ФИФА, поради което крилото беше осъден дълго време да не играе футбол. Към момента пробва да възроди кариерата си в гранда Алианса (Лима).
 Снимка 254703
Източник:

ХЮСЕИН СЮЛЕЙМАНИ (САУДИТСКА АРАБИЯ)

Хюсеин Омар Абдулгани Сюлеймани дойде изненадващо след началото на сезона във Верея през есентта на 2017-а. Той бе на 40 години и към момента е измежду футболистите с най-вече мачове в историята на националния тим на Саудитска Арабия. Левият бек съумя да си завоюва с времето титулярно място във Верея и се показа на равнище. Покрай неговото име се завъртяха няколко слуха - че е част от кралското семейство на Саудитска Арабия, както и че е извадил 150 000 евро, с които е платил част от забавените заплати във Верея по това време. В момента, даже на 43, той към момента е деен футболист, като играе за родния си Ал Ахли (Джеда).
 Снимка 312433
Източник:

БРЕНТ РАХИМ (ТРИНДИДАД И ТОБАГО)

Рахим стартира да играе професионално в тима на Кънектикът Хъскис, Съединени американски щати. През 2001 година е подложен в супер драфта на Мейджър Сокър Лигата и е пред трансфер в ЛА Галакси, само че отхвърля офертата и подписва с отбора от родината си Джо Пъблик. През 2001 година е трансфериран в Левски. Със " синия " екип Брент Рахим записва 14 мача и печели купата на България за сезон 2001/02. През лятото на 2002 година сензационно е даден чартърен в британския Уест Хем, само че не записва нито един дуел. Оттам насетне кариерата му потегля надолу.
 ВИС-2, Балканбанк и останалите спонсори на Левски през последните 30 години
ВИС-2, Балканбанк и останалите спонсори на Левски през последните 30 години

История за доста пари, сбъднати и провалени фантазии

АЗРАК МАХАМАД (ЧАД)

Сърцат опорен халф, който леко се открои над останалите, до момента в който играеше в Етър през акция 2012/13. След това последа негов трансфер и в Локомотив (София), където се трансформира в титуляр и изигра над 30 мача за " железничарите ". По едно време даже се заприказва, че интерес към национала на Чад демонстрира и ЦСКА.

ЮЖНА КОРЕЯ (Лий Хюинг Санг, Хоя Ким)

Съдбата на южнокорейските футболисти у нас е неразривно обвързвана със Спартак (Варна). Първият представител на азиатската страна в шампионата ни е през 2008 година, когато Лий Санг играе няколко мача за " соколите ". Хоя Ким пък изненадващо бе притеглен от Славия напролет на 2019-а година. Не се потвърди на " Овча Купел " и пое към Спартак, само че откакто разбра, че няма да бъде титуляр, си потегли афектиран от клуба.
 Славия притегли кореецa Хоя Ким
Славия притегли корейски футболист

Състезателят е на 21 години и играе като десен защитник
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР