Българският фолклор дори е по-известен извън България, отколкото у нас.

...
Българският фолклор дори е по-известен извън България, отколкото у нас.
Коментари Харесай

Нина Николина: Българският фолклор е по-известен извън България, отколкото у нас

" Българският фолклор даже е по-известен отвън България, в сравнение с у нас. Чужденците ужасно доста се любуват, когато чуят наши фолклорни песни. Слава Богу, че имаме доста фолклористи, които са обикаляли през предишния век и са записвали нашите песни ". Това сподели в предаването " Добро утро, Европа " певицата Нина Николина, която показа новия си албум " " JAZZ AND TRADITIONS VOL.2 ".

" Ще показва новия си албум на концерт в петък, 27-ми януари от 20ч. в столичен клуб. Ще изпея песни като " Йовано, Йованке ", " Зайди, Зайди ", само че те са направени в аранжимент за младата публика, тъй като другояче са малко в кръчмарски жанр. Например Калин Вельов ми сподели: " Ще направя подобен аранжимент на песента " Македонско девойче ", че ти сама ще искаш да я изпълниш “. Това е ария, на която кардинално много се нервирам, тъй като е тъкмо в този много отдалечен жанр от мен - кръчмарския, само че в действителност в този вид ми хареса доста. Експериментираме с размери, с движение. Изпълняваме тези песни даже в жанр самба. И хората доста ги харесват. Новият ми албум се споделя " JAZZ AND TRADITIONS VOL.2 ", той е записан онлайн в Пловдив. Другата част от подбора на песни по него са извадени от старите книги “, съобщи изпълнителката.

„ Имам ужасно доста концерти в чужбина и през тази година с плана " Магическите гласове ". Там работя акапелно с национални изпълнителки. Слава богу, че имаме доста фолклористи, които са обикаляли през предишния век и са записвали нашите песни. Много ми е прелестно като си одобрявам песни от тези сборници, да си представям какво ли е станало с тези хора, които са ги изпели преди 100 години. Тези песни са настоящи и през днешния ден. Например " Песента за баба Дора ". Тя е и много полова. Българинът е с огромен комизъм. На нея карам децата да си запушват ушите. Но в новия ми албум има песни за всички възрасти. Може би родопската музика ми е обичаната от националната музика, само че и шопският фолклор ", добави Нина Николина.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР