Българският финтех стартъп Payhawk е получил лиценз за електронни пари

...
Българският финтех стартъп Payhawk е получил лиценз за електронни пари
Коментари Харесай

Payhawk получи лиценз за електронни пари в Литва

Българският финтех стартъп Payhawk е получил лиценз за електронни пари от централната банка в Литва, който може да бъде употребен в цялата Европейска икономическа зона, оповестиха от компанията. Заедно с това от сдружението оповестиха, че отварят и офис в страната, като по този начин Payhawk към този момент има чиновници в осем страни. Освен в България и Литва компанията има представителства в Съединени американски щати, Англия, Германия, Франция, Испания и Нидерландия.Лицензът за електронни пари е част от директивата на Европейския съюз (ЕС) за платежните принадлежности. Той разрешава издаването на електронни пари по сметки и разплащането с карти и платежни системи. " Това е лиценз, с който доста от познатите ни необанки оперират, без да имат опция да оферират депозити на своите клиенти ", разяснява пред " Капитал " Христо Борисов, изпълнителен шеф и съосновател на Payhawk.

Българският финтех стартъп Payhawk е получил лиценз за електронни пари от централната банка в Литва, който може да бъде употребен в цялата Европейска икономическа зона, оповестиха от компанията. Заедно с това от сдружението оповестиха, че отварят и офис в страната, като по този начин Payhawk към този момент има чиновници в осем страни. Освен в България и Литва компанията има представителства в Съединени американски щати, Англия, Германия, Франция, Испания и Нидерландия.

Лицензът за електронни пари е част от директивата на Европейския съюз (ЕС) за платежните принадлежности. Той разрешава издаването на електронни пари по сметки и разплащането с карти и платежни системи. " Това е лиценз, с който доста от познатите ни необанки оперират, без да имат опция да оферират депозити на своите клиенти ", разяснява пред " Капитал " Христо Борисов, изпълнителен шеф и съосновател на Payhawk.

Компанията издава корпоративни карти и програмен продукт за ръководство на корпоративни разноски, като има клиенти в 32 страни. Броят на чиновниците й е 270, от които 160 се намират в България. През април пред " Капитал " Борисов съобщи, че, от които над половината да са в България.

Борисов прибавя, че лицензът ще даде опция на компанията да съкрати бизнес веригата си в страни, в които сега разчита на други компании с лиценз за електронни пари. " Финансовият бранш е извънредно фрагментиран и е мъчно една компания да се пробва да прави всичко. В момента имаме много сътрудници, с които работим, и сигурно ще съкратим много огромна част от веригата за някои валути ", споделя той.
Реклама
" С този нов лиценз един от основните ни цели е по-нататъшното разширение на нашите платежни варианти. Например сега предлагаме на нашите консуматори в избрани пазари избор сред дебитни и кредитни карти, само че желаеме да стартираме да предоставяме тази еластичност на всички наши клиенти ", прибавя Борисов.

Payhawk е първият български еднорог - стартъп, оценен на над 1 милиарда $. Това се случи при започване на 2022 година, когато компанията затвори общ рунд на стойност 220 млн. $, като до този миг тя е набрала общо 240 млн. $.
Свързани публикации Йоханес Трийбс, Earlybird: Оценките на стартъпите паднаха с сред 20 и 40% 23 юни 2023, 08:02 Digitalk 2023: Изкуствен разсъдък, само че освен 18 май 2023, 19:48 Digitalk 2023: Хора, изкуствен интелект и накъде отива светът 4 май 2023, 09:22
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР