Българският фермерски съюз (БФС) алармира, че са намалени драстично ставките

...
Българският фермерски съюз (БФС) алармира, че са намалени драстично ставките
Коментари Харесай

Драстично свитото субсидиране застрашава съществуването на родни породи животни

Българският фермерски съюз (БФС) сигнализира, че са понижени фрапантно ставките за субсидиране на застрашените от изгубване български породи животни. Фермерският съюз упорства за разговор с министерството и бързо взимане на ограничения.

" Застрашени са породи, които от много време се отглеждат на нашата територия. В Смолянска и Кърджалийска област се отглеждат, може би, 97% от нашите говеда, овце и кози. При тези условия, в които се отглеждат и при този конкурентен пазар, те нямат късмет да просперират. Имаме потребност от повече внимание за обстановката и сигнализираме Министерството на земеделието да ни го извърнат ", сподели ръководителят на БФС Георги Стоянов в студиото на " България заран ".

Той обърна особено внимание на обстоятелството, че животновъдите от региона ще потърсят различен тип работа и ще се изселят рано или късно. Стоянов дефинира този факт като " демографски срив ".

" Трябва да се актуализира проектът за субсидиране. Искрено се надявам настоящето държавно управление да обърне повече внимание на казуса, защото преди тематиката оставаше висяща. Ние настояваме за задоволителни дотации, само че не мога да кажа какъв брой тъкмо е това. Просто методологията за изчисляването на тези числа не е съответна ", добави Георги Стоянов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът сподели още, че чака среща с Кирил Вътев и се надява министерството да " направи първата крачка " за решаването на казуса.

В новия Стратегически проект за подкрепяне на земеделието до 2027 година са понижени фрапантно ставките за субсидиране по обвързаната поддръжка на застрашените от изгубване локални български породи животни. Става въпрос за говеда, овце и кози. Затова екипът на Министерството на земеделието и храните би трябвало незабавно да преразгледа Стратегическия проект на България, който е импортиран в Брюксел от служебното държавно управление. Това е мнението на Българския фермерски съюз, част от най-голямата европейска земеделска организация COPA COGECA.

" Надяваме се на среща с новия министър на земеделието и храните Кирил Вътев, с цел да обсъдим обстановката и да сложим проблемите ", съобщи ръководителя на БФС Георги Стоянов. Според него животновъдите са разколебани дали в новия програмен интервал да не престават да отглеждат локални породи животни, които не са толкоз продуктивни и дават по-малко мляко и месо. Те ще изгубят досегашните преимущества на подкрепяне по отношение на непознатите породи.

" Досега ние взимахме идентична обвързана поддръжка с останалите животновъди, само че посредством мярката Агроекология бяхме обезщетени за развъждането на по-ниско продуктивни породи. С фрапантното понижаване на ставките по обвързаната поддръжка в новия Стратегически проект, локалните породи говеда губят тази отплата, което прави развъждането им неатрактивно за фермерите ", изясни ас. доктор Иван Механджийски, член на УС на БФС и ръководител на Развъдната асоциация на българските породи говеда – " Родопско късорого ", " Българско родопско ", " Искърско ". Той добави, че животновъдите с локални породи стартират да изследват дали да не се откажат от развъждането им. Това ще съсипе българския генофонд, тъй като не могат да устоят на конкуренцията на по-продуктивните животни.

" Местните породи са застраховката живот на българските животновъди, тъй като са устойчиви на климатичните промени и на заболявания ", разяснява Механджийски. Те би трябвало да се съхраняват и опазват, каквато е политиката на Европейския съюз, тъй като могат да послужат с генофонда си за възстановяване на културните породи, правейки ги по-устойчиви на климатичните промени и заболявания. Освен това има региони в страната, в които развъждането на локални типове е без конкуренция. Според него ще се съсипе един генофонд, който е увеличаван през последните 20 години.  

Местните (автохтонни) породи са основани въз основата на национална селекция и имат огромни адаптационни благоприятни условия и жизненост, приспособени към изискванията на страната ни. " Обидно е, че страната някак си ни подценява. Надяваме се новият аграрни министър да обърне заслуженото внимание на животновъдите, отглеждащи автохтонни породи ", сподели Иван Механджийски.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР