Българският фармацевтичен съюз (БФС) обвини Българският лекарски съюз (БЛС) в

...
Българският фармацевтичен съюз (БФС) обвини Българският лекарски съюз (БЛС) в
Коментари Харесай

Заради електронните рецепти: Фармацевтичният съюз обвини лекарския съюз във внушение

Българският фармацевтичен съюз (БФС) упрекна Българският лекарски съюз (БЛС) в спорно интерпретирани данни за подстрекателство по време на конференция. Причината – електронните предписания за лекарства.

В позицията си БФС показва, че по време на срещата с медиите на 2 ноември 2023 година БЛС са изнесли данни, които не са тълкувани вярно, а направените изводи са неточни.

Д-р Маджаров съобщи още, че лекарите са подготвени да потърсят правата си в съда, както и да стачкуват

Колко аптеки издават предписания?

Според БЛС аптеките от 3380 аптеки в страната единствено 2938 са изпълнявали електронни предписания. Фармацевтите внасят изясненост в тези цифри.

На територията на България все още работят 3230 аптеки, като от тях 198 са болнични – те не правят отпущания на медикаменти по „ бели електронни предписания “.

72 пък са на асистент фармацевти, които въобще нямат право да отпускат артикули по лекарско наставление.

„ БЛС се интересуваха за какво 442 аптеки не са отпускали електронни предписания. 270 аптеки (198 болнични аптеки и 72 аптеки на асистент фармацевти) няма по какъв начин да са изпълнявали такива наставления. Остават 2960 аптеки, от които 2938 са отпускали електронно. Предполагаме, че 22 аптеки към момента на са виждали електронна бяла рецепта, тъй като не са имали пациенти с такива наставления “, показват фармацевтите.

От Министерство на здравеопазването обявиха за bTV, че диалозите по тематиката не престават

Изпълнени и неизпълнени електронни предписания

Според БЛС 204 230 са издадените електронни наставления след 16.10.2023 година От тях 134 983 или 66% са изпълнени, а 14 164 наставления или 6.9% са анулирани.

БФС изяснява това с неналичието на старания от страна на лекарския съюз да изясни по какъв начин тъкмо се предписват електронни предписания. „ Предполагаме, че доста лекари са допускали неточности при предписването и са анулирали предписанията “, допълват фармацевтите.

„ Не всички наставления са анулирани. Има пациенти с няколко разновидността на едно и също наставление – няколко предписания за едно и също нещо. Изпълнено е правилното наставление, а останалите остават неизпълнени. Има наставления, които не подлежат на осъществяване – изписана една таблетка вместо една опаковка, изписани лекарствени артикули, които не са налични изобщо на пазара и др “, споделят още БФС.

Други данни на БЛС сочат, че 69 376 електронни предписания за изтеглени от аптеки, само че единствено 28 264 са изпълнени. От БФС споделят:

Има доста и разнообразни аргументи една рецепта да не бъде изпълнена, като някои от най-често срещаните са:

-        Предписаният артикул е регистриран в България, само че не е разполагаем на пазара (никога не е внасян или просто сега го няма)

-        Предписаният артикул е регистриран, разполагаем на пазара в България, само че аптеката не разполага с него, тъй като няма обезпечен достъп до всичко налично в складовете. В този случай пациентът обикаля по аптеките в търсене на тъкмо наставления артикул.

-        Пациентът не може да си разреши предписаната му терапия. Тъжно е, само че е реалност! Дори в аптеката да има разполагаем подобен лекарствен артикул на по-достъпна цена, в случай че лекарят е предписал по комерсиално название, замяната е невъзможна към този момент.

-        Пациентът отхвърля лечението. Дали повода е в липса на доверие, благоприятни условия, внушения или „ ще изчакам да видя дали няма да ми размине от единствено себе си “ е въпрос с доста отговори.

В края на позицията си БФС показва, че аптеките и фармацевтите не се плашат от бистрота и надзор, за разлика от други медицински експерти и участници във веригата на лекарствоснабдяването. „ Дигитализацията разрешава предпазен надзор в действително време, който пази и предписващия, и отпускащия, а най-много пациента “, допълват фармацевтите.

Според него най-големият проблем е какво отпускат фармацевтите в аптеките

„ Само за две седмици стана ясно, че дигитализацията сподели безкомпромисно всички кривици на един видимо изправен аналогов развой, който всички се правеха, че върви безпрепятствено “, допълват те. Категорични са също, че няма ограничение на права.

Управителният съвет на БФС показва още, че поддържа изцяло дейностите на Министерство на здравеопазването за цифровизация в бранша.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР