Българският език става част от програмата Сертификат за двуезичност на

...
Българският език става част от програмата Сертификат за двуезичност на
Коментари Харесай

Българският език става част от програмата Сертификат за двуезичност на щата Мериленд



Българският език става част от програмата " Сертификат за двуезичност ” на щата Мериленд. Изпитът за придобиването на документа му ще следва езиковия тест по Български език на Софийския университет " Свети Климент Охридски ”. 

Още тази година завършващите гимназия български възпитаници ще могат да положат отдалечено изпит в България. Какво съставлява документът, изясни Бойка Попова, създател на българското учебно заведение в Вашингтон:

„ Печатът за двуезичие удостоверява писмено двуезичността и издига статута на малцинствените езици в Америка. Така се насочва посланието, че говореното на втори и повече езици е преимущество, което заслужава особено самопризнание. Печатът развива проучването на непознати езици, с което приготвя децата за живота както в университета, по този начин и по-късно. Той оказва помощ на бъдещите студенти да пропуснат наложителните курсове за втори език, като по този метод се пести, с изключение на време, и средства - сред 3000 и 10 000 $ според от вида образователно заведение. С него учениците получават и преимущество на пазара на труда и повече благоприятни условия за реализация. “

Ако зрелостниците положат сполучливо изпита по български език, в дипломите им ще написа, че с изключение на британски език, те владеят на най-високо равнище и български език. Първите сертифицирани възпитаници са в Чикаго, където изпитите по български се организират в учебно заведение „ Джон Атанасов “.

В Мериленд учениците могат да се положат изпит последваща пролет, уточни Попова.

Изпитът за придобиване на документ ще следва езиковия тест по български език на Департамента за езиково образование при Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Подготовката и полагането на типов тест по български език като непознат могат да се правят отдалечено, в това число и по скайп:

„ Изискванията са децата да учат в държавни учебни заведения, като имат приключен 5-и клас за полагане на изпит за равнище А1, 8-и клас за равнище А2 и 12-и клас за равнище B1. Изпитът е писмен и вербален. Писменият трае 2,5 часа. Устният – 15 минути. Провежда се по скайп.

Полученият документ ще дава в допълнение преимущество и при кандидатстване в университет. Много от висшите образователни заведения в Съединени американски щати признават потвърденото с документа двуезичие на претендента.
Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР