Българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел постави

...
Българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел постави
Коментари Харесай

Мария Габриел: Предлагаме програма за киберсигурност за Западните Балкани


Българският еврокомисар за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел сложи в Брюксел началото на първия Цифров разговор ЕС-Западни Балкани. Той бе обявен от комисаря по време на Цифровата асамблея през 2018 година в София и година по-късно е реалност. Диалогът ще бъде годишно събитие и ще служи като платформа за отчитане на постигнатото по Цифровата стратегия за Западните Балкани и обрисуване на бъдещите дейности. В първото издание на разговора се включиха отраслови министри и зам.-министри от шестте балкански страни и специалисти от Европейската комисия.

„ Регионалното съглашение за роуминга, което влезе в действие на 1 юли, е едно от значимите достижения в рамките единствено на една година с помощта на взаимните ни старания. Това съглашение проправя пътя за започване на развой за понижаване на таксите за роуминг сред Западните Балкани и Европейски Съюз. Разходите за роуминг в района бяха понижени доста и варират от 65% за изходящи позвънявания до 78% за транспорт на данни. През януари 2020 година ще има спомагателни понижения. С политическата декларация на водачите от Западните Балкани за поддръжка на Цифровата стратегия за района, която подписаха преди година в София, беше демонстриран мощен политически ангажимент и района в този момент е доста по-видим на цифровата карта ", съобщи при откриването на форума комисар Мария Габриел.

Българският еврокомисар означи и други резултати от Цифровата стратегия за Западните Балкани, значими за възстановяване на свързаността на района с Европейски Съюз и изключително с България като прилежаща страна. За подкрепяне внедряването на широколентов достъп до интернет бяха предоставени 30 милиона евро от Инвестиционната рамка за Западните Балкани. Вече се извършват няколко плана - предходната година започва един с Албания, стартират планове също със Северна Македония и Черна гора. Напредва и съдействието във връзка с киберсигурността - в страните от Западните Балкани тече развой за привеждане в сходство с европейската Директива за мрежова и осведомителна сигурност и се работи по партньорството с Европейската организация за киберсигурност ЕНИСА. Това ще усили доста киберсигурността в района, което е в изгода и на Европейски Съюз. По време на Европейската седмица на програмирането през 2018 г, в Западните Балкани бяха извършени над 1 000 събития - три пъти повече от миналата 2017 година Стартъп мрежата за Западните Балкани, чието начало комисарят сложи в София през ноември 2018 година, се разпростира и през март показа рекомендации за поощряване на връзките с европейската предприемаческа екосистема. Цифровата стратегия поддържа и разгръщането на цифрови иновационни хъбове - през днешния ден в Западните Балкани действат шест центъра, а шестнадесет са в развой на подготовка.

Комисар Мария Габриел очерта и няколко основни области и нови начинания, в които би трябвало да се насочи вниманието отсега нататък. Тя разгласи, че в края на юли ще бъде показана многонационална стратегия за създаване на потенциал за киберсигурност в Западните Балкани. Бюджетът на програмата е 8 милиона евро и ще бъде ориентиран за усилване на кибернетичната резистентност на района, за ефикасен отговор на провокациите и рисковете от хакерски атаки. Изпълнението на програмата се чака да стартира през 2020 година Други съответни тематики за бъдещи дейности, които комисарят открои, са въвеждането на 5G, развиването и потреблението на изкуствен интелект, блокчейн, разширението на стартъп мрежите, повече цифрови иновационни хъбове и начинания за цифрови умения.
„ Чрез общия ни ангажимент и съответни дейности за използването на Цифровата стратегия за Западните Балкани можем да реализираме още повече за предприятията и жителите на района и на Европейски Съюз. Предимствата от по-добри публични услуги, съвременна обществена администрация, по-добра киберсигурност, по-голяма съгласуваност в шестте балкански страни значат преимущества и за европейските жители и бизнес ", съобщи българският еврокомисар за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР