Българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел откри

...
Българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел откри
Коментари Харесай

Мария Габриел пред Виенския икономически форум: Ангажираността ни с европейската перспектива пред Западните Балкани остава по-силна от всякога

Българският еврокомисар за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел откри през днешния ден 16-тия Виенски стопански конгрес, провеждащ се в австрийската столица под мотото „ Пазарната стопанска система - 30 години след рухването на желязната завеса “. Форумът на високо ниво, целящ насърчаването на икономическото съдействие сред страните от Адриатическо до Черно море, събра министър председатели на страните от района, министри, стопански организации.

„ 1989 година означи началото на прехода към политическа смяна и към пазарна стопанска система в Централна и Източна Европа. За някои от членовете на Виенския стопански конгрес, годината докара до участие в Европейски Съюз. За други – към момента не. Въпреки че Европейският съвет не съумя да реализира единодушие през октомври за започване на договаряния за присъединение на Северна Македония и Албания, ангажираността на Европейската комисия с европейската вероятност пред Западните Балкани остава по-силна от всеки път. Интегрирането на района в Европейски Съюз продължава да бъде значима стратегическа политика в наш съвместен интерес. Очаквам Европейски Съюз да прегледа още веднъж този въпрос преди май 2020 година “, съобщи Мария Габриел.

Тя акцентира, че Европейски Съюз ще продължи да оказва поддръжка на района, а това включва и цифровата съгласуваност. Продължава интензивната работа по осъществяването на Цифровата стратегия за Западните Балкани, каквато Европейски Съюз ползва за първи път по предложение на българския еврокомисар. За малко време бяха осъществени значими достижения: районно съглашение за понижаване цените за роуминг, разрастване на широколентов достъп с техническа поддръжка от Европейски Съюз за 30 млн.евро, съдействие в киберсигурността посредством план за 8 млн.евро. Държавите от района към този момент са доста дейни и в Европейската седмица на програмирането с 1795 действия. Освен това, в Западните Балкани са в развой на подготовка шест цифрови иновационни хъбове. Мария Габриел заяви и новината, че Северна Македония към този момент е част от европейската стратегия за съдействие в региона на високоизчислителните технологии – програмата EuroHPC.

„ Следващата стъпка би трябвало да бъде прекосяване от дигитален дневен ред към стратегия за нововъведения за Западните Балкани. Триъгълникът на знанието към този момент е действителност. Време е да се влага в нововъведения. Поредното пътешестване е пред нас в обща тактика за познания “, насърчи страните от района Мария Габриел.

Тя очерта и целите напред за Европейски Съюз и неговите съседи, откакто цифровият обединен пазар към този момент е реалност. В политиката за поощряване на нововъведенията са изключително значими три детайла. Първият е превъзмогване на пропастта в незадоволителните вложения в научноизследователска и развойна активност. Нужно е Европейски Съюз да се концентрира върху планове, свързани с основни настоящи провокации като обучение, битка с рака, изменение на климата или интелигентни градове. Второ, Европа няма да успее в нововъведенията, в случай че не се концентрира върху хората. За задачата е нужно освен обучение и учене през целия живот, само че и по-тясно включване на европейските компании, МСП, стартъпи, вложители в регулаторната работа. Третият детайл е оправянето с уязвимостите във все по-несигурната среда. Потенциално на риск са изложени всички: избори, медии, енергийни или телекомуникационни мрежи, банки, лечебни заведения, самите жители. Според Мария Габриел би трябвало по-добре да се плануват и ръководят тези опасности, а политическите решения – стопански или индустриални, да усъвършенстват общата резистентност.

„ През последните години свършихме доста работа за завършването на цифровия обединен пазар. Предстои обаче още доста, с цел да оформим европейския си път в дигитален тип. Трябва да се убедим, че нашето водачество, учредено на нововъведения и водено от полезности, ще даде опция да имаме повече европейски цифрови първенци от международна големина. Основната цел остава да се покаже постоянна и безапелационна политическа ангажираност да се предприеме всичко належащо, тъй че Европа да стане световна цифрова мощ “, заключи българският еврокомисар.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР