Българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел откри

...
Българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел откри
Коментари Харесай

Мария Габриел: Включването на гражданите в цифровата трансформация е основен приоритет

Българският еврокомисар за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел откри в Букурещ най-голямото в Европа събитие в региона на цифровите технологии – Цифровата асамблея. Форумът на високо ниво, проведен от Европейската комисия и Румънското председателство на Съвета на Европейски Съюз събра всички заинтригувани страни. Заедно с еврокомисаря Невен Мимица и министъра на телекомуникациите Александру Петреску, комисар Габриел направи обзор на достиженията на тактиката за единния дигитален пазар и очерта контурите на бъдещата цифрова политика.

„ Включването на жителите в цифровата промяна е главен приоритет на тактиката ни за цифровия обединен пазар. Без това няма да има сполучлив преход към общество, учредено на знанието, което от своя страна е изискване за постигането на резистентен стопански напредък в идващите години. Цифровата смяна не е самоцел: софтуерният прогрес би трябвало да се основава на фундаменталните ни правила и постоянно да бъде в интерес на нашите жители и предприятия “, съобщи българският еврокомисар при формалното разкриване на асамблеята. Мария Габриел открои три равнища на деяние за построяването на заслужено цифрово общество, в което всеки има равни благоприятни условия. На първо място тя сложи цифровата инфраструктура и нуждата от целеви вложения.

Това е една от главните цели и на новата стратегия „ Цифрова Европа “ с бюджет от 9,2 милиарда евро по предложение на българския еврокомисар. Отвъд инфраструктурата, Мария Габриел открои потребността от възстановяване на цифровите умения, защото напълно скоро 90% от работните места ще изискват базово равнище на цифрови умения. Към момента 44% от европейците не имат такива. В новата европейска цифрова стратегия са заделени 700 милиона евро за придобиване на високи цифрови умения.

Според комисаря, равните благоприятни условия в цифровата сфера зависят и от способността на всеки един да взима осведомени решения и да може да отсява вярната от погрешната информация. „ Цифровият бранш дава амбициозна нова вероятност на европейските общества и стопански системи. Завършването на цифровия обединен пазар е отговорът, който даваме, с цел да имаме по-голямо многообразие от онлайн услуги на конкурентни цени, да се даде опция на дребните и междинните предприятия да генерират реформаторски хрумвания и артикули.

Работихме бизнесът да се възползва от свободния поток на нелични данни, с цел да пораства и основава работни места. Работихме за по-добра киберсигурност за опазване на доверието в онлайн средата. Нашата работа обаче не стопира дотук. Цифровият обединен пазар съставлява солидна основа за бъдещето на един динамично разрастващ се свят. Продължавайки да работим дружно ще можем да осъществяваме сполучливата цифрова промяна, която работи за хората и бизнеса “, заключи българският еврокомисар Мария Габриел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР