Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел представи

...
Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел представи
Коментари Харесай

Мария Габриел се срещна с българските изложители на най-престижния в света Панаир на книгата във Франкфурт

Българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел показа Европейската комисия на провеждащото се във Франкфурт 70-то юбилейно издание на интернационалния Панаир на книгата - най-голямото и влиятелно книжно ревю в света, оповестиха от Представителството на Европейска комисия в България.

Тя откри основния спор в границите на панаира с повече от 100 представители на книжната промишленост, водещите тематики в който бяха промяната на авторското право и потреблението на най-новите технологии в издаването на книги, разпространяването и четенето. „ Осигуряване на по-широк достъп на читателите до голямото творчество, което книгоиздаването предлага като най-голямата културна промишленост в Европа, би трябвало да остане наша водеща цел. Този бранш е извънредно значим и за стопанската система ни със постоянен оборот от 22 милиарда евро и 125 хиляди души заета работна ръка. Цифровите технологии оферират неограничени благоприятни условия за още по-добър принос на бранша за основаването на все по-голямо наличие за европейците и за културното разнообразие на нашия континент. Реформата на авторското право, ставките за Данък добавена стойност и работата за по-справедливи и надеждни връзки онлайн платформи-бизнес са съответни ограничения, с които Европейската комисия поддържаме бранша. Най-важното изискване да успеем е да работим дружно “, съобщи комисар Мария Габриел при откриването на форума.

Тя обърна особено внимание на най-новите софтуерни разработки и аспекти на цифровизацията на книгоиздаването, продажбата и четенето на книги, като акцентира на нуждата от жизнеспособни системи за издание и продажба на електронни книги, които могат да бъдат същински съперници на неевропейски дистрибутори. Комисарят насърчи участниците да прегледат опциите, предлагани от стратегии като Хоризонт 2020 и МЕДИА, които дават финансова помощ и безплатни средства за медийния бранш.

По време на обиколката на панаирните книжни щандове, българският еврокомисар организира обособена среща единствено с българските изложители. Обсъдени бяха въпроси, свързани с провокациите пред книгоиздаването, нуждата от механизми за санкциониране на пиратството, компликациите при реализиране на преводи от български на непознат език. Българските участници споделиха с Мария Габриел, че доста добре се одобряват от чужденците родните детски книги с илюстрации, което приказва за високото равнище на професионализъм на българските илюстратори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР