Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел постави

...
Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел постави
Коментари Харесай

Мария Габриел стартира кампания за нулева толерантност към онлайн насилието над жените


Българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел сложи началото на нова кампания #DigitalRespect4Her за повишение на осведомеността по отношение на насилието, с което се сблъскват дамите онлайн всеки ден. Тя прикани всички претенденти на европейските избори, политици, промишленост и гражданско общество да се причислят към акцията и всички дружно да допринесат за това онлайн средата да стане място, отразяващо общите европейски полезности като свободата на словото, равенството сред мъжете и дамите и взаимното почитание. Кампанията по концепция на българския еврокомисар се организира взаимно с комисаря по правораздаване и тъждество на половете Вера Юрова с поддръжката на ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни.

 

" Достойнството, уважението и солидарността се отнасят за всички, също и онлайн. Но за жалост действителността е надалеч от това, изключително за дамите и девойките.27 пъти по-висока е вероятността дамите да бъдат унизени онлайн, в сравнение с мъжете. Време е за по-решителен отговор на онлайн насилието. То е несъвместимо с нашите основополагащи европейски ценности, които би трябвало да се отстояват онлайн по същия метод, както и офлайн. Онлайн насилието се популяризира посредством обществени медии, приложения за известия, онлайн конгреси, уеб сайтове за шерване на видео и видеоигри. Злоупотребата с някой онлайн може да продължи посредством цифрови записи, които в допълнение може да бъдат популяризирани и сложни за заличаване. Ето за какво би трябвало да засилим битката с насилието онлайн и да работим за основаването на приобщаваща и честна онлайн просвета за всички в Европейски Съюз. Всеки има право на глас и би трябвало да може да го употребява свободно и без боязън “, съобщи Мария Габриел.

 

Тя уточни и други числа, съгласно които 47% от дамите политици на европейския континент са декларирали, че са получавали закани за живота им, обезчестяване и побой по време на техния мандат, а всяка втора жена се колебае дали да приказва в обществена медия, в случай че стане обект или очевидец на тирада на омразата онлайн.„ 28% от дамите, претърпели онлайн принуждение, са лимитирали значително наличието си в интернет. Това е евентуално да ограничи присъединяване на дамите в публичните диспути, тяхното въздействие в политиката, както и да подкопае представителните демократични процеси “, добави още българският еврокомисар.

Кампанията #DigitalRespect4Her е подкрепена от публични персони, които споделят своите истории и опит с онлайн насилието и по какъв начин тя ги визира като дами в професионалния им живот. Тя надгражда към този момент съществуващи документи на Европейски Съюз като Директивата за аудио-визуални медийни услуги, Препоръката за справяне с противозаконното наличие онлайн, Директивата за правата на жертвите и други. Освен дейностите в обществените мрежи се плануват срещи с другите платформи и организации, които имат отношение към казуса.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР