Българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел

...
Българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел
Коментари Харесай

Мария Габриел представи европейската визия за развитието на изкуствения интелект

Българският еврокомисар по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел показа европейската визия за развиването на изкуствения разсъдък. И акцентира огромната трансформационна мощ на тази технология, която има капацитет да промени бъдещето, оповестиха от представителството на Европейска комисия в България.

Днес комисар Мария Габриел откри „ Цифровата среща на върха 2019 “ в Копенхаген пред премиера на Дания Ларс Расмусен и в наличието на над 300 участници – министри, ръководители на най-големите цифрови компании, учени, откриватели.

Повод за събитието бе представянето на националната тактика за изкуствен интелект на Дания. Според проекта на Европейската комисия от края на 2018 година, всички страни членки би трябвало да показват своите национални тактики доникъде на юни.

„ Изкуственият разсъдък дава изключителна опция животът на жителите да бъде усъвършенстван. Тази положителна смяна може да бъде забелязана и в медицината, където изкуственият разсъдък оказва помощ при лекуване на нелечими досега заболявания, и в областта на енергетиката, и когато приказваме за климатични промени “, съобщи комисарят.

От основно значение за Европа ще бъде насърчаването на вложенията в тази област. Само по този начин Европа ще може сполучливо да се конкурира със Съединени американски щати и с Китай, сподели още Мария Габриел.

Европейската комисия влага обилни средства в тази област, уточни тя. Само за интервала 2018-2020 размера на отделените средства е повишен със 70%, достигайки 1,5 милиарда евро, като от 2020 година вложенията ще са по 1 милиард евро на година. Така дружно с привлечените от частния бранш средства общата сума ще доближи 20 милиарда евро до 2020.

„ За да реализираме триумф, изкуственият разсъдък би трябвало да е приоритет за Европа. С общи старания на всички страни членки постигнахме единодушие по основаването на координационния проект за деяние в региона на изкуствения разсъдък. Достъпът на необятен кръг консуматори до сигурни и висококачествени данни е крайъгълен камък на единния дигитален пазар и няма несъгласие сред достъпа и отбрана на данните “, акцентира комисар Габриел.

Тя добави, че главното предизвикателство пред Европа е да задържи своите гении и да образова нужния брой хора. Трябва да се фокусираме върху развиването на умения освен измежду младежите, само че и измежду тези, които сега са на пазара на труда.

„ Гледайки напред, като част от стратегия Цифрова Европа сме заложили бюджет от 700 милиона евро, които да отидат за придобиването на високи цифрови умения в предпочитани области, като изкуствения разсъдък, киберсигурността и суперкомпютрите “, сподели Мария Габриел.

Пред форума тя обърна внимание и на редица аспекти на изкуствения разсъдък, които тормозят хората и заключи свършеното досега. През декември работната група, която работи по основаването на етични насоки в региона на изкуствения разсъдък показа своите първи хрумвания. Тези насоки бяха обект на публично разискване до 1 февруари и над 500 организации участваха в него, давайки своите хрумвания и оферти, сподели еврокомисарят.

Окончателният отчет ще бъде показан от работната група при започване на април, като по-късно етичните насоки ще бъдат всекидневно тествани. Идеята е в тази пилотна фаза фирмите и организациите, които ползват етичните насоки, да споделят своя опит, уточни българският еврокомисар. „ Ако обединим старания и продължим разговора по един отворен и транспарантен метод, ще реализираме общата ни цел – да създадем една конкурентна, новаторска, движена от полезности и приобщаваща цифрова Европа “, заключи българският еврокомисар Мария Габриел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР