Българският еврокомисар Мария Габриел и италианският астронавт Саманта Кристофорети бяха

...
Българският еврокомисар Мария Габриел и италианският астронавт Саманта Кристофорети бяха
Коментари Харесай

Мария Габриел и Саманта Кристофорети: Вярваме в новото поколение учени и иноватори да разширят границите на познанието ни за Вселената

Българският еврокомисар Мария Габриел и италианският астронавт Саманта Кристофорети бяха основни лектори в Европейската конференцията по въпросите за Космоса.

Командир на интернационалната галактическа станция (28.09.2022-12.10.2022), Саманта Кристофорети държи върха за дами за най-дълъг престой в Космоса при полет – 199 дни и 16 часа. В конференцията на тематика „ Осигуряване на бъдещето на Европа в Космоса “ се включиха също научни откриватели, представители на Европейската галактическа организация и на националните организации.

„ Иновации, резистентност и поддръжка за гениите са основни за развиването на европейския галактически бранш. Той е стратегически за софтуерната самостоятелност на Европа. Европейската галактическа промишленост е четвъртата най-голяма в света на стойност от 8.6 милиарда евро през 2021 година С програмата „ Хоризонт Европа “ влагаме освен в инфраструктури от международна класа, само че и в нововъведенията и образованието “, съобщи българският еврокомисар.

Програма „ Хоризонт Европа “ обръща особено внимание на развиването на европейския галактически бранш в клъстер 4 – “Цифровизация, промишленост, космос ”. Целта на клъстера е да финансира създаването и построяването на галактическа инфраструктура, технологии, услуги и данни. Две са другите съществени стратегии в поддръжка на науката и нововъведенията в галактическия бранш. Едната е стратегия „ Галилео “, която оказва помощ на новаторските предприятия в Европа да основават и развиват нови цифрови технологии. Другата е програмата „ Коперник “, която дава свободно данни и услуги за наблюдаване на Земята и е добър образец за европейско партньорство. Новост за 2023 година е поканата за планови оферти на Европейския иновационен съвет и неговия инструмент „ Ускорител “ с бюджет от 65 милиона евро, който ще поддържа планове „ Ориентирани към хората и новаторски галактически технологии и услуги “.

Във финалната част на конференцията Мария Габриел и Саманта Кристофорети насочиха обръщение към младежите и по-специално девойките. „ Саманта Кристофорети е дипломат на образованието и ролеви модел, въодушевяващ новото потомство европейски учени, инженери и астронавти да разширят границите на познанието ни за Вселената. Пожелавам на повече девойки и момчета да трансфорат погледа към звездите в кариера и сбъднати хрумвания за Европа – водач и в галактическите технологии “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР