Българският евродепутат Радан Кънев изрази безпокойството си от пасивността на

...
Българският евродепутат Радан Кънев изрази безпокойството си от пасивността на
Коментари Харесай

Радан Кънев призова ЕНП за активна позиция за кризата у нас |

Българският евродепутат Радан Кънев изрази безпокойството си от пасивността на Европейската национална партия за задълбочаващата се институционална рецесия в България. 

Поводът е срещата на ЕНП по отношение на идната сесия на Европейския парламент, на която членовете на партията ще обменят отзиви с нейния ръководител Доналд Туск.

В писмо до членовете на ЕНП Радан Кънев декларира: 

Скъпи Манфред,

Скъпи сътрудници,

Преди срещата на групата ни (ЕНП) на следващия ден и по отношение на размяната на отзиви с нашия Председател, господин Туск, още веднъж се обръщам към вас, изразявайки терзанията си по отношение на рецесията в България и неналичието на позиция на ЕНП по въпроса. Изминаха съвсем два месеца, откогато се обърнах към вас по тази тематика, и явно, макар почивния сезон, нито митингите в България са отслабнали, нито рецесията, която ги предизвика, е покрай разрешаване. И въпреки всичко, има нова наклонност и нова опасност, за която предизвестих в предходното ми писмо до вас – левите групи в Екологичен потенциал към този момент са дейни и набират скорост, пробвайки се, много сполучливо, да заменят ЕНП като партията на върховенството на закона, напредъка и модернизацията в общественото схващане. Имайки поради, че ядрото на българските протестиращи са млади представители на образованата градска междинна гласа, обичайно свързани с ЕНП, рискът за обществения имидж и вероятностите на ЕНП в България наподобява много сериозен. 

Политическата коалиция, застанала най-твърдо зад настояванията на митингите и тематиката за върховенството на закона – Демократична България, е директно обвързвана с ЕНП, през център-дясната си стратегия, посредством участието в ЕНП на една от партиите от обединението – ДСБ, посредством моят мандат в Екологичен потенциал, като член на групата на ЕНП. Демократична България е най-проевропейската политическа мощ в България и единствена, която мощно поддържа всички съществени цели на Европейски Съюз и Екологичен потенциал, в това число Зелената договорка и програмата за цифровизация. Подкрепата от гласоподавателите ни и младите българи за ЕНП не е даденост. Тя е директно обвързана с това дали ЕНП пази главните си полезности, цели и правила в съответната обстановка в България.

Излишно е да споделям, че затварянето на очите в лицето на корупцията, завладяването на страната, нарушаването на свободата на медиите, и най-важното – продължаващата корист от страна на основния прокурор с неограничените си пълномощия, не е метод, по който да се резервира доверието на българските жители. Както всички знаете, има вербален въпрос по отношение на рецесията на върховенството на закона в България, който чака утвърждение от групите в Екологичен потенциал, с цел да бъде включен в дневния ред. Подкрепяйки този спор, групата ни ще подаде мощен сигнал на българското общество, че се грижим за всеки европейски жител. Също по този начин, той ще успокои възходящата угриженост в западноевропейските медии и общност, подбудена от очевидната корупция в България, обвързвана с идните бюджетни разноски по съглашението NextGenerationEU и Зелената договорка. Най-накрая, това ще даде опция на нашите сътрудници от ГЕРБ да отрекат хипотетичните зависимости както от корупционните сили в страната, по този начин и от медийните магнати и Главния прокурор.

След повече от десетилетие безусловна поддръжка за българската ръководеща партия, разбирам неуместната обстановка, в която е изправена ЕНП. Тази обстановка можеше да бъде елементарно планувана и ръководена посредством една по-силна позиция по очевидните случаи на корист с власт в този интервал. Не е наложително обаче пленарният спор за върховенството на закона и свободата на медиите да раздели нашата група. Ако в подобен спор застанем зад главните си полезности и се съсредоточим върху проблемите, сложени във въпроса, а точно, нарушаванията в медийния пазар и злоупотребата с власт от страна на основния прокурор, нито един член на ЕНП не би отрекъл нуждата от радикална промяна и ангажираност на Съюза в отбрана на правата на българите като жители на Европейски Съюз.

Оставам разполагаем, в случай че решите да включите устния въпрос в дневния ред на групата, като на драго сърце бих разяснил позицията на Демократична България за обстановката в България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР