Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев участва в Европейския

...
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев участва в Европейския
Коментари Харесай

Андрей Ковачев: ЕС трябва да помага на страните да получат качествено здравеопазване

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП доктор Андрей Ковачев взе участие в Европейския здравен конгрес " Гащайн ", който за поредна година събра на едно място водещи експерти, вземащи решения в разнообразни области на публичното здраве и здравното обслужване. Дискусията, отдадена на програмата на Европейския съюз за налични системи на опазване на здравето, бе открита от еврокомисаря по опазване на здравето доктор Витенис Андриукайтис.

В своето изявление българският евродепутат акцентира, че въпреки правото на достъп до опазване на здравето да е регламентирано в Хартата на главните права на Европейски Съюз, потребностите на европейските пациенти не се посрещат по идентичен метод.

"Въпреки подобренията в здравните системи в Европейски Съюз, не престават да съществуват очевидни разлики и неравенства във връзка с достъпа на пациентите до качествено опазване на здравето в границите на страните-членки на Европейски Съюз, както и сред тях. ", добави Ковачев.

Според него икономическата рецесия е довела до в допълнение разширение на тази бездна, вследствие на което здравните неравенства са се задълбочили. Някои страни като България са наранени изключително остро от тези проблеми, които карат пациентите да мигрират към други страни от Европейски Съюз, с цел да намерят нужното лекуване. Същото се отнася и до здравните служащи, които напущат страните си в търсене на по-добри условия за работа. Това прави неотложно разглеждането на въпроса за достъпа на нивото на Европейски Съюз по метод, който да поддържа и разрешава на страните-членки да разпознават и осъществят ефикасни решения. Българският евродепутат насочи съответни оферти по какъв начин тази цел може да се реализира в границите на лимитираните пълномощия на Европейски Съюз в региона на опазването на здравето: "Достъпът до опазване на здравето би трябвало да се мери по справедлив метод, който дава сравнима информация за обособените страни-членки и разрешава да се разпознават положителни практики. "

Групата от евродепутати, която той инициира при започване на годината, към този момент е направила съответно предложение за инструмент за премерване на неравенствата в достъпа до качествено опазване на здравето. Ако предлагането бъде признато, в бюджета на Европейски Съюз за идната година ще бъдат планувани средства за реализирането на пилотен план.

"Основната цел на нашето предложение е да разреши създаването на политики, които да се занимават с неравенството в областта на опазването на здравето и бариерите във връзка с достъпа. Не можем да управляваме добре това, което не можем да измерим! ", акцентира Ковачев.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР