Българският евродепутат Момчил Неков и двама негови колеги от Румъния

...
Българският евродепутат Момчил Неков и двама негови колеги от Румъния
Коментари Харесай

България и Румъния поискаха увеличение на бюджета на ЕС за 2019 за справяне с африканската чума

Българският евродепутат Момчил Неков и двама негови сътрудници от Румъния са внесли оферти за нарастване с близо 40 милиона евро на бюджета на Европейския съюз за 2019. Увеличението, съгласно тях, е нужно за разноски свързани с битка с африканската чума по свинете и болесттите по дребните преживни животни.

Предложенията са аргументирани с това, че през 2018-та година се следи нарастване на разпространяването на заболявания по животните в Евросъюза, като това визира най-много райони, които граничат с трети страни.

Според Нейков е значимо да се обезпечат задоволително финансови принадлежности за битка с заболяванията, за усилване на контрола по граничните пунктове и за основаване на уреди, които да отделят податливите животни от тези, които са евентуални носители на болест.

Огнищата на болест с Африканска чума по свинете в Румъния са към този момент близо 800. Засегнати са над 200 000 животни. 23 домашни свине в огнището на чумата - варненското село Тутраканци, бяха унищожени още нощес.

Днес ветеринарните управляващи вземат проби от всички прасета в трикилометровата зона и не престават преброяването на домашните свине в десеткилометровия радиус към Тутраканци. На този стадий не се постанова евтаназиране на други животни. При всяко потвърдено болно от африканска чума прасе обаче ще следва заличаване на всички прасета в обитаемото място, безапелационни са ветеринарните управляващи. Храните от свинско месо ще се конфискуват още на границите.

"С Пътната организация сме се разбрали, всички паркинги, където стопират тирове, навреме да бъдат почиствани и боклуците унищожавани. Същото се отнася и за пристанищата - отпадъците от корабите, касае се за всички граници на България ", сподели шефът на Агенцията по храните Дамян Илиев.

Той добави, че стерилизация се прави на всички влизащи в страната коли. Всички частни притежатели, чиито свине бъдат унищожени поради чумата, ще бъдат обезщетени по пазарни цени. Проблем ще е да се опазят индустриалните свинеферми, в които се отглеждат половин милион животни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР