Българският енергиен холдинг (БЕХ) смята да увеличи капитала на дъщерната

...
Българският енергиен холдинг (БЕХ) смята да увеличи капитала на дъщерната
Коментари Харесай

Държавата дава 600 млн. лв., за да спаси ТЕЦ Марица Изток 2

Българският енергиен холдинг (БЕХ) счита да усили капитала на дъщерната си Топлоелектрическа централа " Марица изток " 2 с към 600 млн. лв.. Идеята е холдингът да вдъхне " спомагателен живот " на задлъжнялата централа, която дължи към 1 милиарда лева на БЕХ и в случай че не бъде подкрепена, още следващата година може да изпадне в неплатежоспособност.
За да се реализира плануваната поддръжка, е належащо позволение от Европейската комисия, която ще реши дали това е държавна помощ, или не, оповестява изпълнителният му шеф Петьо Иванов.
" Ако се счете, че това не е държавна помощ, сега, в който получим подобен документ, ще подадем документи в Търговския указател ", прецизира Иванов, представен от БНР.
Задълженията най-вероятно ще се преоформят, с цел да стартира да тече нов давностен период. В рамките на процедурата за нарастването на капитала топлоцентралата би трябвало да може на пазарен принцип да покрива тази спомагателна инвестиция, изяснява Иванов.
Шефът на енергийния холдинг заяви, че финансовият резултат на държавната въглищна Топлоелектрическа централа е позитивен - регистрирани са 10 млн. лева облага, само че това е с помощта на по-високите цени на енергийната борса през този интервал. По предварителни доклади през 2018 година топлоцентралата е на загуба с към 330 млн. лв..
В края на годината страната поддържа централата с 324 млн. лева като купи квоти въглеродни излъчвания, с цел да може тя да продължи да работи. Държавата, подкрепяна от синдикатите, преглежда централата като стратегическа мощ, осигуряваща енергийната сигурност на страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР