Българският екип от 36 пожарникари, който преди десет дни замина

...
Българският екип от 36 пожарникари, който преди десет дни замина
Коментари Харесай

След успешна мисия: Българските пожарникари се завърнаха от Гърция

Българският екип от 36 пожарникари, който преди 10 дни отпътува за Гърция с пет пожарни автомобила, два микробуса и действен автомобил, в помощ на сътрудниците си от южната ни съседка при преодоляване на обстановката с пожарите там, се завърна в страната.

Огнеборците бяха посрещнати от шефа на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ основен комисар Александър Джартов, който им благодари за положителната работа и са се завърнали живи и здрави от задачата. Това бе втори екип за помощ, изпратен по линия на Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз, а първият се завърна незасегнат на 1 септември.

„ Предизвикателство бяха високите температури през първите дни. Навсякъде се усещаше и сушата, която е превзела тази част от Гърция. Буквално един пожар можеше да се промени радикално за няколко секунди. Докато е локализиран в една дребна част, за минути се разгръща на доста огромна територия “, описа пред публицисти ръководителят на задачата Росен Борисов.

Той изясни, че поради ветровете, които на моменти са били много мощни, екипите непрекъснато са били готови за евакуация. Предизвикателство е било и съществуването на летателна техника за гасене, в чийто обхват огнеборците са внимавали да не попаднат. При идването си в Гърция завърналият се през днешния ден екип е взел участие в потушаване на нововъзникнал пожар. 

„ Когато пожарът не беше овладян, имаше моменти, в които вниманието ни трябваше да бъде на повече от 100 %. Буквално и това бяха напътствията – всеки, във всеки един миг, забележи ли нещо – да предизвестява. През цялото време хората бяха във образен контакт един с различен “, описа още Росен Борисов.

За работата зад граница на българските пожарникари основен комисар Александър Джартов разяснява, че това е поредна задача, която потвърждава професионализма на българските огнеборци. 

„ Ние сме доста горди с момчетата, тъй като изключително когато отидат на място, те работят един до друг с домакините. Това по принцип е симптом на доверие. Те са се доверили, видели са професионализъм в тях. Когато домакините нямат доверие, нормално изпращат екипите на друго място, а не да гасят с тях. За нас това е оценката “, разяснява основен комисар Джартов. 

Той напомни, че първата интернационална задача, в която български пожарникари са взели участие през актуалната година, е избавителната в прилежаща Турция, след земетресенията там.

„ Отделно главно уговорката ни във връзка с интернационалната помощ бе обвързван с Гърция. За втора поредна година участвахме в концепцията, която е за авансово разполагане на екипи през юли. Впоследствие се наложи да изпратим още екип от 50 пожарникари “, сподели още основен комисар Александър Джартов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР