Българският държавен глава Румен Радев не се включи в инициативата

...
Българският държавен глава Румен Радев не се включи в инициативата
Коментари Харесай

Радев не подписа президентска декларация за Украйна и членството ѝ в НАТО

Българският държавен глава Румен Радев не се включи в самодейността на деветимата си сътрудници президенти на страни от Централна и Източна Европа, които застанаха в обща декларация в поддръжка на Украйна и участието ѝ в НАТО.

Ние не признаваме и в никакъв случай няма да признаем опитите на Русия да анексира украинска територия. Ние твърдо заставаме зад решението на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година по отношение на бъдещото участие на Украйна “, написа в взаимната декларация.

Тя е подписана от президентите на Румъния, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония, Черна гора, Полша и Словакия.

Въпреки че не е подписал декларацията на сътрудниците си от района, предишния петък Радев въпреки всичко разказа като „ юридически парадокс “ референдумите в Украйна и съобщи изрично, че България няма да ги признае. 

Киев изиска ускорено участие в отбранителния алианс, воден от Съединени американски щати, в петък, откакто малко по-рано същия ден Владимир Путин анексира четири украински територии. Обявеното присъединение на Донецк, Лугнаск, Запорожие и Херсон към рамките не Руската федерация пристигна след няколкодневните референдуми там, проведени и извършени от съветски админи. Западът изрично осъди вота като нелегитимен и съобщи, че няма да признае анексията. 

„ Ние, президентите на Централна и Източна Европа, страни, чиито водачи са посетили Киев по време на войната и са очевидци със личните си очи на последствията от съветската експанзия, не можем да мълчим пред лицето на крещящото нарушаване на интернационалното право от Руската федерация “, споделят деветимата президенти от ЦИЕ в своето изказване.

С документа деветимата държавни глави от района декларират поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. И приканват Русия „ неотложно да се изтегли от всички окупирани територии “. Също по този начин предизвикват „ всички съдружници да усилят доста военната си помощ за Украйна “.

Всички, които правят закононарушения на експанзия, би трябвало да бъдат подведени под отговорност и изправени пред правораздаването. “

За подписването на взаимната декларация заяви румънският президент Клаус Йоханис в профила си в Twitter. 

 

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР