Българският бюджет през май се връща обратно в отрицателна територия

...
Коментари Харесай

Бюджетът отново е на минус през май

Българският бюджет през май се връща назад в негативна територия с недостиг от 173 млн. лева или 0.1% от прогнозния Брутният вътрешен продукт за годината откакто през април приходите от концесията на летище София краткотрайно го изведоха на плюс. Минусът не е изненада, поради бързия ритъм на нарастване на разходната част на бюджета - цели 26% на годишна база по отношение на към 16% растеж на постъпленията.

Бюджет 2021 е заложен с недостиг от 4.9 милиарда лева в края на годината. Този план обаче е плануван при догадка, че има антикризисните ограничения единствено до март. В същото време и държавното управление на ГЕРБ, и служебният кабинет ненапълно популистки удължиха доста от тях до юни за сметка на преструктуриране на разноски. Например за изплащането на 50 лева добавки към пенсиите са нужни в допълнение по 100 млн. лева на месец.

" Вместо да се актуализира бюджетът, когато през март оказва се, че ще би трябвало да се продължат (мерките - бел. ред.), това не се прави, а стартират да се дърпат всички вероятни буфери и пера, които са налични. Още преди ние да влезем като държавно управление, стартират да се дърпат средства от пера, които не са планувани за тази цел ", съобщи преди дни служебния финансов министър Асен Василев.
Сметката към май
Консолидираните доходи в бюджета нарастват до 20.45 милиарда лева към май тази година, което е с 2.8 милиарда над сумата от същия интервал на предходната година. Увеличението е доста и значително се дължи на базов резултат - през април и май 2020 година приходите се свиха с повече от 1 милиарда лева по отношение на миналата година поради наложените ограничавания против разпространяването на коронавирус. От Министерството на финансите показват още, че нарастването е доста при приходите от Данък добавена стойност, подоходен налог, осигурителни вноски.

Разходите пък нарастват с 4.3 милиарда лева до 20.6 милиарда към май. Тук базата също е по-ниска и това е фактор за нарастването, само че по-значителни са разходните политики за погашение на помощите, възнагражденията на работещите в бюджетната сфера, здравните заплащания. " В частта на финансовите разноски също се регистрира растеж по отношение на същия интервал на миналата година, който се дължи на осъществени заплащания по капиталови планове на Българската войска, пътни инфраструктурни обекти и други ", показват от финансовото ведомство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР