Българският автомобилен парк бавно се обновява, а надеждите са за

...
Българският автомобилен парк бавно се обновява, а надеждите са за
Коментари Харесай

Бавното обновяване на българския автопарк

Българският авто парк постепенно се обновява, а очакванията са за опазване на наклонността за увеличение на българите, които могат да си разрешат нов автомобил пред втора ръка. Това стана ясно при представянето на финалистите за автомобил на 2018 на българския пазар в шестте категории от уредника на проявата " Прес-авто клуб България ".

Ръст от 25 на 100 на продадените нови коли през миналата година по отношение на 2016 година, регистрират от Асоциацията на автомобилните производители. Това ни слага на втора позиция в Европейски Съюз по растеж на купените нови коли.

Ако през 2016 година на всяка нова продадена кола се падаха 11 покупко-продажби с коли втора ръка, то през 2017 това съответствие към този момент е 1:8, сочат данните на КАТ и Асоциацията на европейските производители на коли.

Това демонстрира, че постепенно и бавно обновяването на автопарка стартира, само че това ще е дълъг развой, показват от " Прес-авто клуб България ".

От 3.5 милиона транспортни средства най-големият дял се пада на колите над 20 години – 1.34 милиона. Още 1.4 милиона са над 15-годишна възраст.

Добра вест е, че и у нас към този момент е забележима смяната в настройката към екологичните коли. Например растежът при осъществените нови с чисто електрическо задвижване е 1260%, регистрират от " Прес-авто клуб България ". Причината за внушителното число е ниската база от която се потегля – от няколко до достигането на над хиляда бройки, с помощта на ограниченията на държавното управление, което финансира пазаруването на екоколи от министерства и общини.

Plug-in хибридите също нарастват впечатляващо с 375% още веднъж по същите аргументи. Повече от два пъти скачат и хибридите, които доближават към този момент съвсем 1200 броя за година.

Всичко това се случва макар на неналичието на тласъци от страна на страната да си купиш екоавтомобил. В София екоколите са освободени от локален налог за транспортното средство и имат право на гратис паркиране в синята и зелената зона, а някои зарядни станции са безвъзмездни.

За разлика от нас в редица европейски страни има стратегии за подкрепяне на обновяването на автомобилния парк. Освен построяването на инфраструктура за зареждане, се предлага непосредствено субсидиране, в случай че промените остарялата си кола с нова екологична - отпадане на налози и такси, гратис прилагане на пътищата, гратис паркиране, позволено е придвижването в бус-лентите и други

С такава политика да вземем за пример в Норвегия към този момент съотношението в автопарка е една трета напълно електрически коли, една трета хибридни и единствено една трета с обичайните мотори с вътрешно горене. Във Англия дизеловите коли са под половината от автопарка.

Не единствено развитите страни подтикват покупката на екологични коли. В прилежаща Румъния има две стратегии и по тях може да се вземат до 11 420 евро при промяна на над 8-годишен автомобил с електрически.

У нас има интерес към производството на електрически автомобили, заяви наскоро икономическото министерство, само че не е ясно дали и по кое време инвестицията ще бъде осъществена.

Най-вероятно се разисква затвореният от година цех за нови коли край Ловеч още веднъж да стартира работа, като създава електрически. Няма обаче изясненост дали това ще се случи.

Финалистите в състезанието кола на годината 2018

Измежду 30 модела коли ще бъде определен автомобилът на 2018 година Във всяко от шестте категории 38-те публицисти от " Прес-авто клуб " са избрали по пет модела от разнообразни класове – леки, кросоувъри, екологични, многофункционални, премиум и градски.

Конкурсът минава на два стадия. В първият са тествани 68 коли от 57 разнообразни модели, номинирани за присъединяване от 38-те публицисти, членове на Клуба, които работят в разнообразни медии по тази тематика. В продължение на 6 часа колите са били подложени на съществени натоварвания и детайлно изследване.

Така до финала доближават:

ЛЕК АВТОМОБИЛ

BMW 5-Series

Ford Fiesta

Honda Civic

Hyundai i30

Opel Insignia

КРОСОУВЪР

BMW X3

Dacia Duster

Hyundai Kona

Peugeot 5008

Skoda Karoq

МНОГОФУНКЦИОНАЛЕН АВТОМОБИЛ

Isuzu D-MAX

Mitsubishi L200

ЕКО АВТОМОБИЛ

BMW i3

Hyundai Ioniq PHEV

Mini Countryman S E

Renault Zoe Z.E. 40

Volkswagen e-Golf

ПРЕМИУМ АВТОМОБИЛ

BMW 5-Series

BMW 6 Gran Turismo

Infiniti Q60

Mercedes-Benz E-Class Coupe

Range Rover Velar

ГРАДСКИ АВТОМОБИЛ

Ford Fiesta

Hyundai Kona

Nissan Micra

Suzuki Swift

Volkswagen Polo

Победителите във всяка категория ще станат ясни в четвъртък след ново гласоподаване по избрани критерии.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР