Българският атлет Божидар Саръбоюков получи престижната награда за Изгряваща звезда

...
Българският атлет Божидар Саръбоюков получи престижната награда за Изгряваща звезда
Коментари Харесай

Божидар Саръбоюков e „Изгряваща звезда“ на Балканите

Българският спортист Божидар Саръбоюков получи влиятелната премия за „ Изгряваща звезда на АБАФ “ при подрастващите спортисти. Това стана по време на Балканската атлетическа церемония в Истанбул, която се провежда от Асоциацията на Балканските атлетически федерации (АБАФ).

19-годишният Саръбоюков, който завоюва и анкета за „ Атлет на България за 2023-а “ на списание „ Атлетика “, се опитва с триумф на двата хоризонтални скока – на дължина и троен скок.

През зимата Божидар докара националния връх на скок дължина за юноши под 20 години до 7.97 и зае четвърто място на европейското състезание в зала за мъже и дами в Истанбул.

През лятото спортистът от Харманли потвърди класата си с рекордна серия на скок дължина на европейското състезание за юноши и девойки под 20 години в Йерусалим, Израел и усъвършенства два пъти националния връх на скок дължина с 8.18 и 8.22. Остана единствено на 1 сантиметър от европейската купа на скок дължина при юношите, само че получи квота от Световната атлетика за планетарното състезание за мъже и дами. На троен скок възпитаникът на треньора Димитър Карамфилов завоюва втори сребърен орден в Йерусалим с персонален връх 16.25.

В 12-годишната история на годишните награди на АБАФ в тази категория са печелили още Лиляна Георгиева през 2017-а, Александра Начева през 2018-а и Валентин Андреев през 2019-а.

Адриана Вилагос (Сърбия) бе оповестена за „ Изгряваща звезда на АБАФ “ при девойките. 19-годишнагта сръбкиня, която е международна рекордьорка на копие за девойки под 18 години, завоюва европейската купа до 20 години в Йерусалим и балканската купа за дами в Кралево, Сърбия.

Световният първенец на скок дължина и европейски в зала Милтиадис Тентоглу (Гърция) бе определен за „ Атлет на АБАФ “, а европейската шампионка на троен скок в зала Тугба Данисмаш (Турция) за „ Атлетка на АБАФ “.

Освен Саръбоюков огромно самопризнание по време на галата в Истанбул получи и Българската федерация по лека атлетика. БФЛА бе отличена за приноса й към АБАФ с отличната организация на балканския шампионат по крос кънтри, който се състоя в Пирдоп на 11 ноември.

Наградата бе връчена от вицепрезидента на АБАФ Ламброс Папакостас (Гърция) на президента на БФЛА Иван Колев. Всички представители на атлетически федерации на галата получиха и плакети от турската атлетическа федерация, която чества 100 години от основаването си през 2023-а. Българска федерация лека атлетика ще бъде хазаин на Балканската атлетическа церемония през 2024-а, когато БФЛА ще чества 100 години. Галата ще бъде в столицата на България – София, а страната ни е била хазаин първото издание на тази церемония през 2011-а в Правец и още веднъж през 2017-а година в Стара Загора.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР