Българските земеделски стопани от Пловдивско, чиято реколта пострада от градушка

...
Българските земеделски стопани от Пловдивско, чиято реколта пострада от градушка
Коментари Харесай

15 млн. лева за обезщетения след градушката в Пловдивско

Българските аграрни стопани от Пловдивско, чиято годишна продукция пострада от градушка и след това стачкуваха, ще бъдат обезщетени с 15 милона лв. държавни пари. Парите са от актуализацията на бюджета на земеделското министерство, а представители на администрацията обясниха на производителите по какъв начин могат да ги получат. Градушката преди две седмици порази реколтата, тъй като кацането на НАТО-вски аероплан спря изстрелването на противоградни ракети по време на бурията.

Повечето от потърпевшите стопани от трите общини - Калояново, Раковски и Марица пристигнаха на срещата с вяра, че ще могат да преодолеят с държавна помощ следствията от градушката.

340 хектара насаждения са изцяло унищожени, още 680 хектара са със съществени вреди.

Два механизма за компенсиране ще употребява Mинистерството на земеделието. Единият е по схемата за директни заплащания поради градушката, а другият е държавна помощ за 100 % пропаднали площи. Заместник земеделският министър Явор Гечев разясни, че компенсацията може да бъде допълнено и с минимални помощи, които са до 50 000 лв. за стопанство.

" Изключително огромен проблем, че нямаме обезпечаване, т.е. ставките при чушките да вземем за пример може да стигнат да надминат 700 лв. и то при най-лошите разновидности. Тези, които са се застраховали, може и да стигнат повече ", сподели Явор Гечев, заместник-министър на земеделието, храните и горите.

Бързият разбор на вероятните компенсации и комплицираните връзки в сектора накараха част от хората да излязат афектирани от срещата още преди нейния край.

" Нека да излезе този бизнес на ярко да забележим какъв брой хора са платили налог и какъв брой Данък добавена стойност има импортирано в страната, предходната година имам импортирано в страната 360 хиляди лв. Данък добавена стойност импортирано. И 180 налог ", разяснява Живко Здравков, аграрни производител.

По предварителни калкулации всеки собственик ще може да получи към една трета от парите, които е вложил в производството.

Други са на мнение, че държавната помощ ще опази бранша от всеобщи банкрути.

Част от парите стопаните ще получат още тази година. А срокът за подаване на заявки за вредите изтича в понеделник.

Автор: Димитър Димитров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР