Българските земеделски производители имат пълната ни подкрепа заради трудностите, пред

...
Българските земеделски производители имат пълната ни подкрепа заради трудностите, пред
Коментари Харесай

Заради смущенията на пазара на зърното: България иска задействане на т. н. земеделски кризисен резерв на ЕС - Икономика

„ Българските аграрни производители имат цялостната ни поддръжка поради компликациите, пред които са изправени. Министерството на земеделието ще изиска изключителни ограничения от Европейската комисия – да бъде задействан така наречен земеделския спешен запас на Европейски Съюз “. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев на среща с управлението на Националната асоциация на зърнопроизводителите, проведена след днешните митинги в страната.

Зърнопроизводителите връчиха на министъра декларация с настояванията си и изложиха опасенията си по отношение на вноса на слънчоглед и пшеница. „ Разпоредил съм удвояване на пробите при вноса на слънчоглед и пшеница, с цел да бъде опазено здравето на българските жители “, съобщи министър Явор Гечев.

Той напомни, че в признатата през днешния ден от държавното управление позиция се регистрира, че в Република България безпокойствие будят разстройствата на пазара на слънчоглед и пшеница, като земеделските стопани срещат съществени провокации като затруднена реализация, лимитирани хранилища за предпазване на зърното и съответните разноски, ценови напън. В тази връзка Република България приканва Комисията да приложи всички вероятни принадлежности, в т. ч. използването на изключителни ограничения против разстройства на пазара.

„ България е солидарна с Украйна, само че българските аграрни производители претърпяха съществени вреди “, регистрира аграрният министър.

По предложение на зърнопроизводителите идната седмица проблемите в бранша ще бъдат разисквани на Консултативен съвет по зърното. „ Ще поканим за присъединяване представители на Националната организация по приходите и Агенция „ Митници “, сподели аграрният министър и прикани производителите да подават сигнали за нарушавания на данъчното и митническото законодателство.

„ Лично ще упорствам всички способени институции да вземат ограничения, с цел да не се компрометира българската годишна продукция и потребителите да са спокойни “, сподели в умозаключение министър Явор Гечев.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР