Българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си

...
Българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си
Коментари Харесай

Армията ни може изпълнява задачите си, докладва правителството



Българските въоръжени сили са в положение да извършват дилемите си по задачите, произлизащи от конституционните отговорности по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на страната в границите на груповата защита на НАТО и Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз. Това е главният извод от Доклада за положението на защитата и въоръжените сили за предходната година.

Документът, признат на днешното държавно съвещание, отразява настоящото положение на военните аспекти на националната сигурност и резултатите от осъществяването на политиката в региона на защитата през 2016 година

Припомняме, че след встъпването си в служба военният министър Красимир Каракачанов изтегли отчета за положението на защитата и въоръжените сили, направен от служебното държавно управление на Огнян Герджиков в лицето на военния му министър Стефан Янев. В неговия отчет се посочваше, че българските въоръжени сили към този момент единствено отчасти са в положение да извършват дилемите си по задачите, произлизащи от конституционните отговорности по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на страната в границите на груповата защита на НАТО и Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз.

 Армията ни единствено отчасти може да извършва дилемите си, рапортува държавното управление
Армията ни единствено отчасти може да извършва дилемите си, рапортува държавното управление

Министрите утвърдиха годишния отчет за положението на армията за 2016 година

Настоящата констатация в отчета " Каракачанов " към този момент е друга.

Въпреки регистрираната боева дарба, текстът регистрира, че тя продължава да се реализира с редица усложнения, свързани със систематичния финансов дефицит, възходящия некомплект от персонален състав и неприятното положение на остарялото въоръжение и бойна техника. По тази причина някои задания се извършват с ограничавания.

Основните установени проблеми са свързани с некомплекта военнослужещи, достигнал 20% от щатния състав макар напъните за набиране и задържане на квалифициран персонален състав. Отчита се и незадоволителното ресурсно обезпечаване на въоръжените сили, усложненията по поддържането и развиването на отбранителните качества.

В отчета се показва, че през 2016 година във въоръжените сили са извършени 258 учения, като подготовката е съсредоточена най-вече в тактическите звена до батальон/дивизион. Формирования и обособени военнослужещи са взели участие в 14 задачи и интервенции зад граница на НАТО, Европейски Съюз и Организация на обединените нации. Общият брой военнослужещи, взели участие в плануваните ротации през годината, е към 760.

Общо 100 профилирани формирования за преодоляване на последици от бедствия са поддържали непрекъсната подготвеност и са провели общо 152 интервенции за оказване на помощ на популацията с присъединяване на 815 военнослужещи и 161 единици техника.
В интервенцията за взаимни дейности с органите на Министерство на вътрешните работи по защита на държавната граница с Турция до края на 2016 година са се присъединили над 2700 военнослужещи.

Продължава осъществяването на Програмата за развиване на отбранителните качества на въоръжените сили на Република България 2020 и основаващият се на нея План за развиване на въоръжените сили, на пакета " Цели за качества на НАТО 2013 " и поетите от страната задължения по 55 цели, както и подготовката на 50 формирования към груповата защита.

В отчета се оферират съответни дейности в границите на Бюджет 2018, ориентирани към стартирането на политики за решение на най-сериозните проблеми на въоръжените сили, както и за планомерното осъществяване на задачите от Програма 2020. Те са в сходство с целите от държавната стратегия в бранш «Отбрана».

Коренно променената среда на сигурност постанова и провеждането на спор за реализиране на дълготраен политически консенсус и правене на народен проект за нарастване на бюджета за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година, в сходство с решенията от срещата на върха на НАТО в Уелс, показва още отчета, признат от държавното управление.

Предвиждат се също сложни ограничения, свързани както с реализирането на политика за стабилно кариерно развиване на хората в защитата и търсенето на благоприятни условия за повишение на възнагражденията на военнослужещите, по този начин и с повишението на тяхното обществено състояние и издигането на престижа на военната специалност.

През 2017 година главните старания ще бъдат съсредоточени върху поддържането и развиване на нужните качества за обмисляне и водене на интервенции по трите задачи на въоръжените сили, реализацията на главните капиталови планове за модернизаия и осъществяването на сложни дейности за превъзмогване на некомплекта от военнослужещи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР