Българските училища много бързо се приспособиха и заработиха ефективно и

...
Българските училища много бързо се приспособиха и заработиха ефективно и
Коментари Харесай

Над 90% от учителите против лаптопите им да бъдат под контрола на МОН

Българските учебни заведения доста бързо се приспособиха и заработиха дейно и то предлагайки синхронно образование , нещо нехарактерно за доста европейски просветителни системи. Това гласи национално изследване на профсъюз " Образование " за осигуреността и спецификата на просветителната система за работа в електронна среда от разстояние. Целта на проучването на синдиката е да ревизира настоящето положение на системата и политиката по цифровизация на " Дирекция ИКТ " на МОН.

В началото на пандемията над 50% от учителите нямаха служебна цифрова техника и плащаха за интернет от персоналните си бюджети.

91,7% от интервюираните не са съгласни новите цифрови устройства /лаптопи/ за учители да бъдат употребявани единствено с акаунт edu.mon.bg, с цел да бъдат следени и следени от МОН .

След като Дирекция ИКТ на МОН дава цифрови устройства по европейски план с това шифроване, то педагогическите експерти биха могли да преинсталират операционната система, с цел да не се опасяват от това . Преинсталирането би било нужно за операционната система Windows 10.

Преносимите компютри Chromebook, въпреки да бъдат ръководени от МОН нямат проблеми със съвместимостта и ще работят както с Office 365, по този начин и с Гугъл Workspace, изясняват от синдиката.

Към месец март 2021 година, 69,7% от участниците в проучването дават отговор, че в тяхната просветителна институция имат лично облачно пространство , което е най - положителното управленческо и педагогическо решение за тях. 30,8% нямат облак или употребяват електронни запаси на МОН.

Диференциацията към двете вероятни към този момент просветителни платформи е 36,9% за Офис365 на Microsoft и 31,8% за Гугъл Workspace за обучение (Доскоро Гугъл G suite).

Малко над 30% от учебните заведения употребяват опциите на Shkolo, Zoom, Фейсбук,Viber, WhatsApp и други

Разбира се последните благоприятни условия за електронна връзка, не кореспондират изцяло с " понятието " с просветителни платформи . Тези просветителните институции би трябвало да се насочат към свое облачно пространство и да разполагат с пълноценна и сигурна платформа.

Тук е мястото да разбираем, че облачната платформа на МОН, с сметки /edu.mon.bg/ не е наложителна, а единствено вероятен избор . Но несъмнено, лично облачно пространство, дружно със личен акаунт, домейн и платформа е по-правилният избор, за всяка просветителна институция.

Всяко учебно заведение може единствено изиска и безвъзмездна активация на облачна платформа от уеб страницата: https://cloud.cct.bg /

59.3% от респондентите дават отговор, че главният цифров инструмент Гугъл Classroom е по - идеален в съпоставения на реципрочния Microsoft Teams , получил 40,7% утвърждение.

Важно е да се означи, че всички edu.mon.bg профили работят по едно и също време с приложенията на Гугъл и на Microsoft. Т.е. всеки възпитаник или преподавател би могъл да употребява всички приложения и от двете платформи с единния си профил .

Друг проблем, установен в съпоставяне на пощите G mail и Outlook приложението на Gmail e функционалност на електронните профили в Гугъл Workspace и предлага преимущества консолидиране със смарт телефон с операционна система Android.

Когато се употребяват профилите edu.mon.bg, Outlook на Microsoft има минуса, да не изпраща преписка към различен edu.mon.bg , в случай че последния чете пощата си в Gmail. Това не важи за пощата на Гугъл, от което следва, че Gmail е желана от педагогическите експерти.

Във връзка с опитите на " Дирекция ИКТ " на МОН, да вкарва и управлява единни сметки на педагогическите експерти, 95,6% от учители и шефове не одобряват тази наклонност, а упорстват да имат избор при установяване на съответните за просветителната институция акаунт и просветителна платформа.

92,4% от участниците не одобряват да бъдат изтрити техните остарели сметки във личните им учебни облаци / Гугъл Workspace или Офис365 /, с цел да преминат към единно облачно пространство на МОН.

Само 34,2% имат информация за облачното пространство и електронната библиотека на МОН, 39% имат частична информация, а 26% нямат никаква информация за цифровите запаси на МОН.

През последната година българските учители и шефове направиха гигантска крачка към дигитализацията на образователния развой, с цел да могат българските възпитаници да получават допустимо най-хубавото за изключителното състояние и обстановка образование.

Преди година единствено към 600 учебни заведения имаха свое лично облачно пространство, с образование на учителите за работа в цифрова среда . Стартът беше неравномерен при другата подготвеност за потребление на цифрови технологии от учебните заведения в страната, само че доста бързо учебните заведения се приспособиха и заработиха дейно , разясняват от синдиката.

Осигуряването на положително електронно образование, " струваше " на учителите голямо натоварване при дневна работа над 12 часа за работа с учениците, за правене на цифрови методически артикули и образование за работа в просветителните платформи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР