Българските ученици са спечелили 79 медала, от които 21 златни,

...
Българските ученици са спечелили 79 медала, от които 21 златни,
Коментари Харесай

Български ученици със 79 медала по лингвистика

Българските възпитаници са спечелили 79 медала, от които 21 златни, в досегашните 19 издания Международната олимпиада по филология. В отборната конкуренция страната ни има 7 купи, две от които – златни, оповестиха от МОН.

Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при откриването на юбилейното 20-о издание на най-престижното интернационално съревнование по филология, което тази година се организира в Банско.

“Предстои създаване на нов Национален STEM център, където ще бъдат обезпечени още по-модерни условия за подготовка за олимпиади на тимовете по филология, както и по други дисциплини ", сподели министър Цоков. По думите му, лабораториите в новия Национален STEM център ще се оборудват след консултация с ръководителите на тимовете, с цел да бъде закупена най-подходящата за олимпийците техника. " Осигуреното финансиране е за 18 млн. лв. и се надяваме, че по-добрата материална база ще способства и за още по-високи резултати на българските състезатели в интернационалните олимпиади “, добави проф. Цоков.

Международната олимпиада по филология събира тази година в Банско 51 тима с над 200 възпитаници от целия свят. " Надявам се да имате опция освен да покажете знанията и уменията си в региона на лингвистиката, само че и да се опознаете между тях, да поддържате връзка, създадете контакти и намерите нови другарства. А дружно с това да се насладите и на прелестната българска природа “, обърна се министърът към участниците.

Гимназистите ще се състезават в самостоятелна и отборна съревнования, като задачата е да решат извънредно комплицирани задания с езиков материал на чужд за решаващите език. Индивидуалното съревнование е на следващия ден, когато участниците ще би трябвало да решат пет задания за шест часа. В четвъртък е отборното съревнование. В него се работи в екип, а дилемите нормално са по-сложни и по-близки до действителни обстановки, с които се сблъскват учените лингвисти. В петък ще бъдат направени презентации на решенията и връчени награди на спечелилите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР