Българските работодатели ще посрещнат новата година оптимистично, увереността им за

...
Българските работодатели ще посрещнат новата година оптимистично, увереността им за
Коментари Харесай

Работодателите гледат с оптимизъм към 2020, всички 10 индустриални сектора планират нови назначения

Българските работодатели ще посрещнат новата година оптимистично, увереността им за наемане на чиновници през първото тримесечие на 2020 година се чака да е позитивна във всички промишлености и райони в страната. Това сочат данните от последното за тази годино обзорно проучване на ManpowerGroup за заетостта.

Десет % от 623 работодатели, включени в проучването, възнамеряват да наемат нови чиновници през първите три месеца на годината, шест % плануват да понижат работната мощ и 82 % не чакат смяна. След промяна на данните по отношение на сезонните съмнения, чистата прогноза за заетостта* е +7% и остава непроменена спрямо предходното тримесечие и същия интервал на предходната година.

„ Настроенията на работодателите на пазара на труда в България остават оптимистични и фирмите във всички промишлености и райони възнамеряват по-скоро да усилят, в сравнение с да понижат равнищата на претовареност, ” разяснява Александър Хангимана, ръководещ шеф на ManpowerGroup Балкани. „ Също по този начин виждаме, че компании от разнообразни браншове започнаха все по-често да се обръщат към различни решения, да вземем за пример аутсорсинг на характерни задания, в опит да се оправят с неналичието на гении и това е една от главните аргументи за техния оптимизъм. ”

Оживление в минната промишленост и строителството

Работодателите във всички 10 индустриални бранша декларират планове да усилят работната мощ в интервала януари-март. Най-силно движение на наемане се планува в бранш „ Минно дело ”, където чистата прогноза за заетостта е +13% - доста нарастване от 12 процентни пункта спрямо предходното тримесечие и същия интервал на предходната година. Стабилно нарастване на заетостта се чака и в бранш „ Строителство ”, където прогнозата е +12%, както и в секторите „ Производство ” и „ Транспорт, хранилища и връзки “ с прогнози от +11%. Работодателите от бранш „ Финанси, обезпечаване, недвижими парцели и бизнес услуги “ плануват сдържан климат на наемане с прогноза от +9% и прогнозата за „ Публичен и обществен бранш ” е +8%. В същото време работодателите от бранш „ Земеделие, горско стопанство, лов и лов на риба “ чакат най-слабия пазар на труда, като регистрират внимателна прогноза от +1%.

Спадове и нерешителност

Намеренията за наемане понижават в пет от 10-те индустриални бранша спрямо предходното тримесечие, като бранш „ Земеделие, горско стопанство, лов и лов на риба “ регистрира най-значителен спад от 9 процентни пункта. Спрямо същия интервал на предходната година проектите за наемане се ускоряват в пет от 10-те индустриални бранша - „ Минно дело ”, „ Публичен и обществен бранш ”, „ Строителство ”, „ Транспорт, хранилища и връзки “ и „ Производство ”. В същото време вероятностите за наемане понижават в четири бранша със забележителен спад от 20 процентни пункта в бранш „ Финанси, обезпечаване, недвижими парцели и бизнес услуги “.

ОБЗОРНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА MANPOWERGROUP ЗА ЗАЕТОСТТА

Q 1 _1 9

Q4_19

Q 1 _ 20

ОБЩО: БЪЛГАРИЯ

+7%

+7%

+7%

ЗЕМЕДЕЛИЕ, ЛОВ, ГОРСКО СТОПАНСТВО И РИБОЛОВ

+8%

+10%%

+1%

СТРОИТЕЛСТВО

+18%

+13%

+12%

ЕЛЕКТРИЧЕСТВО, ГАЗ И ВОДА

+5%

+9%

+5%

ФИНАНСИ, ЗАСТРАХОВАНЕ, НЕДВИЖИМИ ИМОТИ И БИЗНЕС УСЛУГИ

+29%

+12%

+9%

ПРОИЗВОДСТВО

+10%

+10%

+11%

МИННО ДЕЛО

+1%

+1%

+13%

ПУБЛИЧЕН И СОЦИАЛЕН СЕКТОР

+1%

+8%

+8%

РЕСТОРАНТИ И ХОТЕЛИ

+2%

+3%

+6%

ТРАНСПОРТ, СКЛАДОВЕ И КОМУНИКАЦИИ

+5%

+10%

+11%

ТЪРГОВИЯ НА ЕДРО И ДРЕБНО

+12%

+7%

+5%

Нагласите по райони

От районна позиция в интервала януари-март се планува нарастване на работната мощ във всички пет района. За девето следващо тримесечие най-силен пазар на труда се чака във Варна, където чистата прогноза за заетостта е +13%. Предвижда се непретенциозно нарастване на числеността на чиновниците в Пловдив и София с прогнози от +8%, до момента в който прогнозата за Бургас е +7%, а работодателите в Русе регистрират най-слабите планове за наемане с прогноза от +3%.

ОБЗОРНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА MANPOWERGROUP ЗА ЗАЕТОСТТА

Q 1 _1 9

Q4_19

Q 1 _ 20

ОБЩО: БЪЛГАРИЯ

+7%

+7%

+7%

БУРГАС

+5%

+6%

+7%

ПЛОВДИВ

+7%

+7%

+8%

РУСЕ

+5%

+4%

+3%

СОФИЯ

+7%

+8%

+8%

ВАРНА

+9%

+12%

+13%

Също по този начин през идващите три месеца работодателите във всички съгласно размера си организации плануват да усилят равнищата на претовареност. Работодателите от огромните предприятия (250+ служители) чакат най-силното движение на наемане, като регистрират чиста прогноза за заетостта от +22% - нарастване от 2 процентни пункта спрямо предходното тримесечие. Работодателите от приблизително огромните предприятия (50-249 служители) плануват умерено движение на наемане с прогноза от +8%, до момента в който регистрираните прогнози за дребните (10-49 служители) и микропредприятията (по-малко от 10 служители) са надлежно +7% и +4%.

Можете да намерите детайлни резултати от Обзорното проучване на ManpowerGroup за заетостта за всички участващи страни на www.manpowergroup.com/workforce-insights/data-driven-workforce-insights/manpowergroup-employment-outlook-survey-results.

 

*Нетната прогноза за заетостта се получава, като от % на работодателите, които чакат нарастване на общия брой заети лица, се извади процентът на работодателите, които плануват понижаване на заетостта
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР