Българските работодатели са готови да предоставят над 200 000 работни

...
Българските работодатели са готови да предоставят над 200 000 работни
Коментари Харесай

Бизнесът у нас готов да даде работа на 200 хил. украинци

Българските работодатели са подготвени да дават над 200 000 работни места на украински жители, които търсят леговище от войната у нас, съобщи ръководителят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев пред Българска телеграфна агенция.

,,Украинската просветителна система е добра, близки сме по език, просвета и вяра, нещата, които ни сближават са доста, посочи той и подсети за огромната българска диаспора там, членовете на която доста бързо могат да станат част от нашата стопанска система. Работодателите са в разговор с държавното управление за това до дни да има опция посредством единния информативен портал в помощ на напускащите Украйна да се обменят данни за търсенето и предлагането на работна мощ в страната``, уточни още Митрев.

България загуби огромна част от работната си мощ през последните години – мнозина изгубиха живота си в пандемията, други отидоха да търсят своето благополучие отвън страната, демографската рецесия в допълнение ускори казуса с недостига на фрагменти. Всичко това ни принуждава да търсим фрагменти и да предложим работа на хиляди хора, за какво не това да са и хора, бягащи от войната, сподели Митрев.

Той посочи, че работодателите са подготвени дружно с държавните институции да подхващат съответните нужни промени в нормативните актове, с цел да се улесни наемането на хора от трети страни, включително и на украинските жители.

Митрев заяви, че работодателите приготвят своите позиции по какъв начин на практика да стане интеграцията на украинските жители, избрали страната ни за леговище от войната.

Осигуряването на работа ще е от страна на работодателите, само че обществените условия, опазването на здравето, образованието за децата, които идват у нас, би трябвало да са ангажимент на българската страна, подсети Митрев.

Митрев изрази страдание, че на равнище Европейски Съюз не са забележими оферти за защитни механизми, които да са работещи за стопанската система на Общността поради военните дейности в Украйна. За природния газ Комисията на практика няма оферти, оставя всяка от страните сама да се избавя.

Ако не можем да си предплатим доставките на природен газ поради глобите и изключването на Русия от SWIFT, можем да чакаме, че това ще стане съображение за Русия да приключи доставките, разяснява Митрев. По тази причина той посочи, че страната ни би трябвало бързо да търси други възможности, само че предизвести, че по този начин ще създадат и останалите страни, а това неизбежно ще докара до повишаване на цените до " за жалост от време на време неспособност те да се платят ".

Няма отговор и на въпроса за това по какъв начин и от кое място ще се доставят първични материали и материали, импорт от Украйна и от Русия, които са от витално значение за европейските компании, добави той. Работодателите ще предложат основаването на зелени коридори за транспорта на такива артикули, сподели Митрев, само че посочи, че в случай че няма помирение, той не е оптимист, че тези коридори могат да се случат, тъй като част от тази продукция на практика е под забрана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР