Българските превозвачи България ер и Bul Air могат на практика

...
Българските превозвачи България ер и Bul Air могат на практика
Коментари Харесай

"България ер" и Bul air превземат целия трафик между Бургас и Москва

Българските превозвачи " България ер " и Bul Air могат на процедура да завладяват целия трафик сред съветската столица и летище Бургас. Причината е, че министерството на превоза в Москва е издало спомагателни позволения за чартърния транспортьор Bul Air да прави постоянни полети за летния сезон от април до октомври, от които губят съветските " Аерофлот " и S7, заяви деловият ежедневник " Ведомости ".

Изданието се базира на кореспондинция с Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация " (ГВА) към българското министерство на превоза. От нея се виждало, че България е поискала и е получила на 20 април увеличение на квотата с повече от 50% - до 44 полета седмично. Това, съгласно " Ведомости " опонира на двустранните договорености от януари 2017г., съгласно които всяка от страните получава по 28 постоянни сезонни полета седмично - всички български са за националния транспортьор " България ер ", а съветските са за 21 за S7 и 7 за " Аерофлот " (от 2 юни).

" Превишаването на квотата от българска страна поради това, че съветските самолетни компании са принудени да заобикалят Украйна, изцяло обезсмисля постоянните полети до България ", написа до Росавиация президентът на Асоциацията на употребяващите въздушен превоз Владимир Тасун.

Представител на S7 изяснява за изданието, че българските самолети летят от Бургас до Москва 2 часа и 50 минути, до момента в който на съветските им лишава 3 часа и 40 минути, или с 37% повече. Пропорционално се разграничават и разноските. Всяко увеличение на българските превозвачи над съгласуваната квота нанася директни вреди на съветските самолетни компании ", добавя той.

Игор Горин, вицепрезидент на Асоциацията на туроператорите, изяснява, че търсенето на пътувания към известни курорти, в това число България, където много руснаци имат парцели, пораства с 30-35%. Но тъй като задгранични самолетни компании нямат право да извършваш чартърни полети до Русия, значимо е по какъв начин ще се разпределят постоянните.

Тук съветски сдружения откриват странна логичност в решението на личното им транспортно министерство. Борик Рибак, общоприет шеф на Infomost, обръща внимание, че Русия и европейските страни доста строто наблюдават да има паритет при постоянните полети. Представител на министерството удостоверява, че паритетът с България няма и той е нарушен в интерес на съветските самолетни компании.

Причината е, че по информация на уеб страницата на " България ер " през лятото тя ще има 11 от предоставените ѝ 28 постоянни полета плюс към 10 през юли и август, които не се продават непосредствено, а са за съответни туроператори. Сайтът на Bul Air не съдържа сходна информация и " Ведомости " се базира на tutu.ru, съгласно който от юни ще прави 9 полета седмично.

Това прави не повече от 30 от предоставените 44 постоянни полета седмично. Според Горин търсенето тук-там за Бургас е положително и цените нормално се намаляват, споделя Горин. Но Олег Пантелеев, изпълнителен шеф на " Авиопорт " пита за какво, в случай че " България ер " не е в положение да запълни квотата си, България не я преразпредели вътрешно, а получава нови полети.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР