Българските потребители консумират хляб, произведен от изключително нискокачествено украинско зърно,

...
Българските потребители консумират хляб, произведен от изключително нискокачествено украинско зърно,
Коментари Харесай

Зърнопроизводител: Ядем хляб от нискокачествена украинска пшеница, заразена с канцерогенни патогени

Българските консуматори употребяват самун, създаден от извънредно нискокачествено украинско зърно, инфектирано с канцерогенни патогени. Хиляди тонове влизат в България и остават тук, вместо да минават директно за нуждаещите се страни. Това сподели Радослав Христов, някогашен передседател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и производител на слънчоглед и пшеница, представен от БГНЕС.
Той добави, че българските земеделци оферират висококачествено зърно, само че продукцията им застоява по складовете. Вносът на зърното от Украйна оказва отрицателно влияние върху цуните на пшеницата у нас. 
По думите на Христов, на съвещание на Консултативния съвет по зърното, български производители са занесли проба от пшеница, импортирана от Украйна. „ Всички държавни органи видяха заключението на самостоятелната лаборатория, която е изследвала зърното. А то е, че житото е „ негодно за прилагане “, инфектирано е с микротоксини и има в допълнение замърсяване от торове, неразрешени за прилагане в Европейски Съюз “, заяви Христов и добави, че никой не знае къде отива това зърно. Експертът е безапелационен, че българите ядем самун от това нискокачествено, инфектирано с канцерогенни патогени зърно. Тези въпроси са поставяни неведнъж на Консултативния съвет по зърното, само че до момента не са видели бял свят за необятната общност, добавя Христов.
Заключенията, че украинското зърно е негодно за прилагане, е доказано и от държавната лаборатория на Българската организация по храните. Пробата на БАБХ, взета персонално от чиновници на организацията, също не вижда бял свят отвън съвещанието на Консултативния съвет, твърди Христов.
„ Българският консуматор и потребител на сякаш български самун би трябвало да знае какво се случва. Не споделям, че всичкото украинско зърно е инфектирано и негодно, само че една огромна част е “, безапелационен е Христов.
Членове на Асоциацията на зърнопроизводителите в Бургас също вършат лични лабораторни проучвания на зърно, разтоварено в локални бази. Пробите са взети още през юли и те демонстрират същото: украинското зърно съдържа канцерогенни патогени, останки от неразрешени в Европейски Съюз торове, а хранителният му състав е извънредно неудовлетворителен като качество.
По еднакъв метод стои въпросът с вноса на слънчоглед от Украйна. „ Слънчогледът се внася и остава у нас. В България той се преработва, след това компаниите го изнасят накъдето желаят – една част в Гърция, една остава в България, а друга отива като наливно в Ротердам “, изяснява Христов.
И на слънчогледа от Украйна са правени лабораторни проби. „ У нас се търгува годишна продукция, ожъната преди две години. След първата година на жътвата, слънчогледът стартира да се вкислява и качеството му пада доста, става съвсем неспособен за консумация. А до оня ден Украйна изнасяше единствено остарели реколти. Това олио го ядем ние “, разяснява Христов.
Той задава и въпроса за какво, откакто слънчогледът се търгува за 2 лв., олиото от 3 лева стана 6 лева Вече няколко месеца обаче цената на слънчогледа е 1 лева „ Обяснявам си го с това, че някой сега осъществя толкоз големи облаги, че вие даже не можете да си визиите какви са мащабите им “, разяснява той. Заради некачествената украинска продукция тонове първокачествен български слънчоглед също залежава по складовете.
Спрямо предходната година цената на земеделските торове е скочила с над 500%. „ Не мога да си разреша да продавам пшеница със супер качество за 60 ст. Дори и по този начин в складовете, пшеницата отново има своите разноски: за заплати на служащите, за горива, за осигуровки, за заеми, свързани с производството “, добавя зърнопроизводителят и добавя, че през пролетта ще би трябвало да се поръчват торове, семена и консумативи. „ Има Програма за развиване на селските региони, само че тя въобще не работи за земеделските производители “, разяснява Христов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР