Българските полярници със своите гости-учени от Колумбия, Кипър и Монголия

...
Българските полярници със своите гости-учени от Колумбия, Кипър и Монголия
Коментари Харесай

Проф. Пимпирев: Питката ни на Антарктида ще е омесена с ледникова вода

Българските полярници със своите гости-учени от Колумбия, Кипър и Монголия се приготвят да посрещнат светлите християнски празници Бъдни вечер и Коледа съгласно нашенските старовремски обичаи.
 Проф. Христо Пимпирев: Пристигнахме в ледената хубавица Антарктида
Шеф-готвачът Уляна Яркова е подготвила за трапезата на Бъдни вечер единствено постни ястия като сарми с втасало тук кисело зеле, питка с пара омесена с ледникова вода, фасул, ошав, сухи чушки пълнени с фасул, зелник, картофена салата. Специално за празничната вечеря сме запазили няколко бутилки българско вино, заяви проф. Христо Пимпирев. 

След повече от месец работа през вчерашния ден отплаваха с испанския транспортен съд Сармиенто де Гамбоа към Ушуая биолозите доцент Любомир Кендеров и доктор Ралица Зидарова, които се надяват на открити нови типове за науката. В ледените води на Южния океан с дребната ни надувна лодка започнаха изследваната на колумбийската ни колежка на китове, косатки и тюлени, както и на доктор Росица Янева на замръзналата почва, мъхове и лишей. Климатологът проф. Георги Рачев и геоморфологът доцент Александър Сарафов откриха, че миналата зима е била доста топла, като минималната температура не е паднала под минус 19 градуса.

Утре на Коледа ще запалителен свещичка в православния ни параклис Св. Йоан Рилски пред неповторимите икони рисувани тук в Антарктида от художничката Ганка Павлова. На празничния обяд ще хапнем вкусна капама по бански, а при хубаво време още следобяд ще продължим научните проучвания.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР