Българските полицаи са сред най-добре платените в Европа, пишат в

...
Българските полицаи са сред най-добре платените в Европа, пишат в
Коментари Харесай

Доклад на Световната банка: Българската полиция е ненадеждна, но добре платена

Българските служители на реда са измежду най-добре платените в Европа, пишат в собствен отчет от Световната банка. Според калкулации на финансовата институция, заплатите им са като тези на сътрудниците им в скандинавските страни.

Като се вземе поради покупателната дарба съгласно стандарта на живот, униформените в България са на едно равнище на възнаграждение с сътрудниците им в Швеция и Норвегия. Малко по-назад в отчета са страни като Дания, Естония, Литва и Латвия.
Сметките на най-големия профсъюз в Министерство на вътрешните работи обаче са разнообразни. „ По наши данни междинна европейска заплата в органите за сигурност е 31-38 000 $ годишно. Докато за нашата страна, стартовата е не повече от 4500 и с развиване във времето – към 6000 $. Разликата е 7-8 пъти”, уточни зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов пред bTV.
Докладът е направен по искане на финансовото ни министерство, а мнението на синдиката не е търсено. Според Кузманов има мотиви за подозрения дали няма прикриване на данни.
Нереалистични съпоставения и остарели данни откриха в отчета и от Центъра за проучване на демокрацията. „ Анализът демонстрира един доста спешен миг за Министерство на вътрешните работи, а точно – вие имате доста висок разход за сигурност на глава от популацията по отношение на Брутният вътрешен продукт, а, въпреки това, имате незадоволително възнаграждение на междинните полицейски чиновници, което води до овакантяване на системата и голям % незаети места”, разяснява Тихомир Безлов.
Докладът регистрира и че България е с едно от най-ниските равнища на надеждност към полицейските служби в Европейския съюз. За да бъде нараснало, Световната банка предлага усъвършенстване на раздутата администрация, тъй че " ресурсите да се употребяват по-добре, а не безусловно да се харчи повече ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР