Българските политици изпълняват поръчка на Запада, като се опитват да

...
Българските политици изпълняват поръчка на Запада, като се опитват да
Коментари Харесай

Митрофанова обвини българските политици, че пренаписват историята, за да изтрият Русия

Българските политици извършват поръчка на Запада, като се пробват да пренапишат историята и да анулират всичко, обвързвано с Русия, посочи съветският дипломат.

Отношенията сред България и Русия са на най-ниското ниво за целия постсоциалистически интервал, съобщи в изявление за ТАСС съветският дипломат в България Елеонора Митрофанова.

" Днес равнището на нашите двустранни връзки е най-ниското за целия постсоциалистически интервал. Официалните контакти са чисто ситуативни, българските сътрудници звънят, в случай че им е нужно нещо, а нашите най-често ги пренебрегват. Няма дори продан на отзиви по настоящите въпроси на интернационалния дневен ред. Голям брой политици и медии се пробват да свържат всичко отрицателно, което се случва в България, с Русия, като изясняват зараждащите проблеми със " мощното съветско въздействие ", а в престъпните случаи търсят " съветска диря ". Всичко това обаче са измислици, блян да бъде натрапен на българските жители един извънредно отрицателен облик на Русия. Струва ми се, че това към момента не е реализирано, социологическите изследвания демонстрират, че 65% от жителите се отнасят позитивно към нашата страна. Най-силната ваксина против отрицателното отношение е нашата обща история - тя към момента работи, само че времето ще покаже дали тя ще продължи да работи със промяната на поколенията ", сподели Митрофанова.

Българските политици извършват поръчка на Запада, като се пробват да пренапишат историята и да анулират всичко, обвързвано с Русия, посочи съветският дипломат.

По нейни думи в София се пробват да преразгледат събитията от Руско-турската война от 1877-1878 година, след която България се връща на политическата карта на света, като анулират статута на народен празник на Деня на освобождението на страна от османско робство, който се отбелязва на 3 март.

" Опитът за внасяне на промени в конституцията, за промяна на националния празник, е обвързван със сегашната обстановка, с опита да бъде анулирана Русия и всичко, обвързвано с нея. България в този момент се пробва да следва модата на актуалния Запад. Мисля, че протичащото се е поръчков възторг, опит да бъде преформатирано българското общество, да му бъде помогнато да не помни историята си и дружно с това да бъдат отклонени от разискване на насъщните проблеми, проблемите, свързани с построяването на бъдещето ", споделя Митрофанова.

Митрофанова съобщи пред ТАСС, че през 90-те години на предишния век както Русия, по този начин и други страни от някогашния социалистически лагер са се пробвали да преразгледат личната си история. Въпреки това, по думите ѝ, Руско-турската война има изключително място в историята както на Русия, по този начин и на България, което дава опция за продължение на съдействието, без оглед на политическата обстановка.

В изявлението за ТАСС Митрофанова разяснява и проектите за ремонт на паметника на Съветската войска в София.

Българските политици, които се стремят към разрушение на паметниците на руските воини, желаят да нанесат на Русия душевна контузия и да пренапишат историята, сподели Митрофанова в изявлението за ТАСС.

Руският дипломат означи, че този монумент показва " признателността на българския народ към съветските воини, освободили Европа от фашизма " и че опитите за демонтажа му приказват за предпочитание да бъде пренаписана историята.

" Ако приказваме за политическото измерение на този въпрос, то това е акт, който съставлява пренаписване на историята. Стремежът да се махне от историята всичко, обвързвано с Русия и Съветския съюз, а също по този начин и да ни бъде нанесена сериозна душевна контузия ".

Освен политически въпроси, Митрофанова разяснява и въпроси, свързани с стопанската система.

Във връзка с работата на компанията " Лукойл " съветският дипломат сподели, че вижда предпочитание на политици да изгонят Русия от сферите на взаимни ползи. " В това число е и въпросът за бъдещата работа на " Лукойл " в страната, макар че тази тематика е доста комплицирана. (...) Делът на " Лукойл " на дизелния пазар в България е над 70%, в завода работят към 1500 души, още повече българи работят в свързани компании. Това ( " Лукойл Нефтохим Бургас " ) е най-съвременното дейно структуроопределящо дружество в България, в този момент изпитва избрани компликации. Сложно ми е да осъждам за същинските планове на българските управляващи, само че е ясно, че те по всякакъв начин се пробват да затруднят работата му, въпреки че това е недалновидно ", сподели Митрофанова.

 Историята на българския бензин стартира през 1963 година. Митрофанова означи, че венецът на този развой през 1999 година става предприятието " Лукойл Нефтохим Бургас ", което създава десетки типове горива, нефтохимически и полимерни артикули. Направените от 1999 година насам вложения на " Лукойл " в българската стопанска система възлизат на 4,5 милиарда $. Това е най-големият цех освен в България, само че и на Балканите.

Според Митрофанова все още няма вероятности за възобновяването на пълноценния туристически продан сред Русия и България.   

" От съветска страна няма никакви проблеми с визите - издаваме ги по нормалния ред, очакван от нашето законодателство. Българските сътрудници също публично не са вкарвали ограничавания. Друг е въпросът, че по силата на логистичните компликации взаимният туристически поток съществено се редуцира. Миналата година за отдих в България са пристигнали към 90 хиляди души, а във времената преди ковид броят на тези хора е бил към 500 хиляди. Мисля, че е невероятно да има всеобщ поток на туристи без директни полети. Живеем обаче в ера на несигурност и на бърза промяна на събития и поради това е мъчно да вършим прогнози. Разбираме, че България е член на Европейски Съюз и НАТО и че тя ще се придържа към позицията на тези политически обединявания. В световен проект решаващо ще се окаже развиването на геополитическата обстановка ", заключи Митрофанова.

Както заяви ТАСС, на 8 август съветският президент Владимир Путин подписа декрет, с който се приключват елементи от споразуменията за отбягване на двойното данъчно облагане със страни, които Русия дефинира като " вражески ". Указът беше оповестен в съветския формален онлайн портал за правна информация.

Управляващите в Москва дефинират като " вражески " страните, които са наложили наказания на Русия заради военната ѝ инвазия в Украйна, напомня Ройтерс. Сред страните, посочени в документа, е и България.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР