Българските плажове не са най-скъпите в Европа, съобщи министърът на

...
Българските плажове не са най-скъпите в Европа, съобщи министърът на
Коментари Харесай

Министърът на туризма: Плажовете у нас не са най-скъпите

" Българските плажове не са най-скъпите в Европа ", заяви министърът на туризма Илин Димитров. Според него концесионните контракти плануват всяка година цените, които заплащат наемателите, да се усилват според от инфлацията. 

" Тази година тя е по-висока, само че след диалози с концесионерите стана ясно, че те ще се опитат да намерят буфери тъй че да предложат сходни цени на по-добро качествоУ, изясни министърът

Министърът разяснява, че цени от 50 лева за чадър и шезлонг за това лято, са единствено внушения. Справка в уеб сайтове на туристически организации, демонстрира, че по плажовете на околните до нас страни ситуацията с плажните такъми е почти като у нас, с тази разлика, че там, където се постанова да се заплаща настрана за тях, таксата е много по-солена, в сравнение с в България.

Това обаче надалеч не е на всички места. Например, в Северна Гърция е цялостно с плажни линии, които са без спасители, само че на всички места, където е допустимо, са сложени чадъри и шезлонги, които в множеството случаи са безвъзмездни. Когато те са благосъстоятелност на заведения, нормално " таксата " е една поръчка от бара. Цените на потреблението в тези заведения са близки до тези в България, постоянно даже е и по-евтино.

По гръцките курорти на юг и изключително по островите обаче, всяко нещо се заплаща, а там цените са много по-солени. Дори в капанчетата кафето е най-малко 3-4 евро, половин литър минерална вода - още 2 евро, а приблизително огромен сандвич - 4-5 евро.

В Хърватия сходни такси варират много мощно и може да са от 4,50 до 400 евро. За най-високата такса заяви неотдавна хърватският уебсайт Dnevnik, само че тя важи единствено за плажовете на Хвар, които са дадени на концесия. В Хърватия, също като у нас, плажовете имат и свободни зони, на които човек може умерено да разгърне хавлия и да побие личен чадър в пясъка, само че това постоянно са най-неудобните места по пясъчните линии.

Наскоро в Италия държавното управление одобри таван на цените на плажните такъми. Границата не е тъкмо избрана, а зависи от местоположението на плажната линия и от това какви спомагателни услуги се оферират. 

До решението се стигна след всеобщи недоволства на италианците от завишение на цените, които по доста плажове са стигнали 100 евро за чадър и още 100 евро за шезлонг дневно. Реакцията, която се очакваше от стопаните на плажовете, откакто пандемията понижи мощно облагите им.

Обичайно в Италия се заплащат по 10-15 евро за чадър, само че единствено при изискване че той не е благосъстоятелност на заведение или хотел. Ако е по този начин, всеки може да ги употребява гратис, тъй като се смята за посетител. В Италия има и доста първокласни плажове, на които вместо чадъри се оферират минипалатки с компактен покрив, даже навеси на плажа. Естествено, наемането им коства много по-скъпо - 40-50 и над 50 евро за един ден. 

Според Илин Димитров страната ни губи милиарди всяка година от това, че в предишното не са добре развивани културния, балнео и СПА туризмът. 

" В годините обратно се е вложило главно по морето, а сезонът става все по-къс. В момента създаваме цифрова карта с министерствата на земеделието и на културата, в която би трябвало всеки един обект да бъде картиран, всяка една забележителност да участва. Предвижда се туристите да могат да си купуват билети онлайн, да гледат 3D визуализация и да има 3D екскурзовод, който да дава информация на разнообразни езици ", изясни още служебният министър на туризма.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР