Българските пациенти ще имат възможност да се изследват за всички

...
Българските пациенти ще имат възможност да се изследват за всички
Коментари Харесай

Български пациенти получават възможност за ранна диагностика на редки болести

Българските пациенти ще имат опция да се изследват за всички редки болести със 100% акуратност, дават обещание от Университетска болница " Св. Иван Рилски ". 

Болницата подписа контракт с Centrogene - международен водач в региона на генетичната диагностика на редките болести.

След подписания контракт " Св. Иван Рилски " ще има опция да предлага над 6000 типа ДНК-тестове, резултатите от които ще са подготвени до две седмици. 

Лабораторията ще открива дали има в генетичния код, какъв е казусът, както и информация от голямата база данни за хора по света, които имат същия проблем, по какъв начин са лекувани и с какъв резултат. Така резултатите от проучването ще оказват помощ за слагане на диагноза и назначение на точното лекуване за пациента. 

Пациентите ще могат да бъдат преглеждани в болничното заведение, откъдето след прегледа ще бъдат насочвани за избран пакет проучвания, ще им бъде вземана кръв - 5 капки, която ще бъде изпращана за разбор. 

Резултатите ще идват още веднъж в болничното заведение, където ще бъде направена повторна консултация, с цел да бъдат обяснени резултатите на пациента и ще му бъде назначено лекуване. С болничното заведение ще могат да работят всички български лекари, увериха от лечебното заведение. 

Цените ще са според от самото проучване, като това ще са общоприетите цени за Източна Европа и няма да са натоварени в допълнение, изясни шефът на " Св. Иван Рилски " доктор Дечо Дечев.

Всички цени ще бъдат качени на уеб страницата на болничното заведение до 15 юли, като те ще стартират от към 400 лв.. 

По думите му обаче най-скъпото проучване - за цялостен генотип, ще е от порядъка на 12 500 лв., като то ще касае фамилна диагноза - в случай че проучването се прави на дете, в пакета ще бъде включено още проучване на брат/сестра, както и проучване на родителите.

Изследването ще дава и информация за това по какъв начин лекуването ще повлияе на пациента, преди да го е почнал. Така в случай че има избор сред няколко лечения, ще се знае авансово коя ще му повлияе, което би икономисало доста разноски на Здравната каса, разяснява още доктор Дечев.  

" Това е неповторима опция за ранна диагностика и профилактика на всички болести, което улеснява и редуцира процеса на лекуване. Не по малко значимо е, че поемането на разноските или на част от тях за генетични проби от страна на здравната система, би икономисало милиони левове в бъдеще и ще понижи затрудненията при диагностициране и лекуване. Надяваме се и това да стане, когато потвърдим на процедура успеваемостта на метода ", сподели той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР