Българските пациенти, чакащи за белодробни трансплантации, не могат да бъдат

...
Българските пациенти, чакащи за белодробни трансплантации, не могат да бъдат
Коментари Харесай

Нуждаещите се от белодробна трансплантация у нас остават без достъп до Евротрансплант


Българските пациенти, чакащи за белодробни трансплантации, не могат да бъдат трансплантирани в европейски клиники от мрежата на Евротрансплант. Това удостовери организацията за БТВ. От писмото обаче излиза наяве още, че страната може да кандидатства за образование на български медици в клиники от мрежата на Евротрансплант и от Агенцията по трансплантация към този момент са почнали процедурата.

Две клиники в Германия - в Есен и Йена, са изразили предпочитание да обучат български лекари. Клиниката във Виена, в която са трансплантирани 7 българи, не е поискала да работи още веднъж с нас и договорът няма да бъде възобновен.

Според Агенцията по трансплантация новото съглашение ще даде опция на българските пациенти да бъдат трансплантирани в тези клиники. До сключването му обаче това е невероятно.

Междувременно у нас 15 души чакат за белодробна трансплантация. Сред тях е и Магдалена Стоянова – майка на две деца. Времето за 30-годишната жена тече в битка за всяка глътка въздух. Тя не може да получи здрав бял дроб в България, не може да замине и за чужбина. Пред очите на Магдалена си отиват двама души, недочакали трансплантация. Сред тях е и 29-годишният Адриан Петков.

"С Ади, който умря, бяхме дружно. За твори път трябваше да изживея смъртен случай с моето заболяване”, описа Магдалена.

От Евротрансплант не показват период, в който новият контракт с България ще влезе в действие.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР