Българските партии най-после събраха вчера кураж да вдигнат евроветото за

...
Българските партии най-после събраха вчера кураж да вдигнат евроветото за
Коментари Харесай

Брюксел в шах: Пускаме македонците в Европа, те не щат

Българските партии най-сетне събраха през вчерашния ден кураж да вдигнат евроветото за Скопие, само че тъкмо тогава македонците дадоха заден. Абсурдната история шокира евролидерите, които се събраха за срещата на върха в Брюксел.

На масата беше поставено предлагането, отправено от френското председателство на Съвета на Европейския съюз за решение на разногласието сред София и Скопие. То планува България да вдигне бариерата за началото на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз, само че в подмяна на това Европейската комисия да стане поръчител за осъществяването на поставените български условия.

" Френското предложение " за РСМ е " неприемливо за мен, за народа на Северна Македония и за съдружните ни сътрудници ",

отсече обаче министър председателят на РСМ Димитър Ковачевски в взаимна конференция с сътрудника си от Албания Еди Рама и президента на Сърбия Александър Вучич в Брюксел. Ковачевски настоя, че е нужна чиста дефиниция за македонския език и еднаквост. После изреди още няколко условия, които са алена линия за управляващите в Скопие.

" Историческите разногласия не могат да бъдат част от преговорната рамка, договарянията за присъединение би трябвало да стартират преди конституционната корекция за включване на българите, Европейски Съюз да подсигурява, че няма да има други условия от България и че всяко решение би трябвало да се приема от локалните институции ", изреди Ковачевски. Все отново той остави малка врата за договаряния.

" Ако в хода на френското председателство се реализира схващане за нашите позиции, сме готови да се включим в диалози за тях ", увери македонският министър председател, който е нападнат от опозицията в РСМ, че предава националните ползи.

По същото време депутатите от Комисията по външна политика в българския парламент обсъждаха приемането на френската формула за рухване на евроветото. В разгара на съвещанието Тошко Йорданов ( " ИТН " ) заяви за изявлението на Ковачевски. Така даже Народното събрание да упълномощи държавното управление да отвори вратата за Скопие към Европейски Съюз, решението ще е безсмислено, тъй като македонските управляващи не одобряват оферти им план.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР