Българските норми за строителство са заимствани от германските и са

...
Българските норми за строителство са заимствани от германските и са
Коментари Харесай

Арх. Петър Диков: Нормите ни за строителство са като германските, има пропуски в довършителните работи - Общество

Българските правила за строителство са заимствани от немските и са много положителни. Има пропуски в довършителните работи, само че структурата е нещо, което най-вече се следи в строителството. 

Това съобщи някогашният основен проектант на София Петър Диков по Българска национална телевизия. Най-голямата заплаха при старите здания е, в случай че са правени нерегламентирани намеси в партерите. Имаше един интервал незабавно след 90-та година, когато всеобщо се реституираха остарели здания и изключително магазинните пространства на партера. Някои притежатели си позволяваха да събарят носещи стени, а на старите здания стените имат значимо значение тъкмо при земетръс, защото работят като " земетръсни шайби ", изясни арх. Диков. 

След земетресението в Перник направихме много неща по инспекцията на постройките в София, допълни той и определи като доста значимо правенето на техническите паспорти на постройките. 

Панелните блокове са правени в фабричен условия, с много високи условия към качеството. Здравината на самия панел е доста добра. ЕПК постройките също са с добра устойчивост против трусове. При панелните здания главният проблем е при връзките, където са се заварявали самите панели.

Има доста митове в това отношение - по какъв начин били заварявани през една, по какъв начин били незамонолитвани и така нататък ", акцентира арх. Диков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР